Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Emilie Haspels: archeoloog en avonturier

Eerder deze maand verscheen het boek 'Emilie Haspels, archeoloog en avonturier. Leven en werk in Amsterdam en Anatolië, 1894-1980', een uitgave van het Allard Pierson.

Een briljant en gedreven archeoloog, even volhardend en moedig als gesloten – Emilie Haspels leefde voor haar werk. Ze was de eerste vrouwelijke hoogleraar archeologie van Nederland en de eerste vrouwelijke directeur van het Allard Pierson Museum (Amsterdam), maar eigenlijk was ze vooral geïnteresseerd in het verkennen van de monumenten van het oude Frygië. Terwijl de meeste van haar mannelijke collega’s voornamelijk in hun studeerkamers zaten, ging Haspels voor en na de Tweede Wereldoorlog op expeditie in de hooglanden van Centraal-Anatolië.

Haspels’ dagboek, memoires en foto’s geven een levendig beeld van de vaak moeilijke werkomstandigheden, de indrukwekkende landschappen en het eenvoudige leven van de lokale bevolking, maar ook van haar ambities en carrière. Haar correspondentie, waarin de hartelijke brieven van prinses Juliana het meest opvallen, biedt een blik op Haspels’ netwerk in binnen- en buitenland. Deze biografische schets van een vergeten pionier bevat uniek bronnenmateriaal en schitterende foto’s.

Over de auteur

Filiz Songu behaalde haar Master Archeologie en Kunstgeschiedenis aan de Bilkent University in Ankara, Turkije. Zij was als gastconservator medeverantwoordelijk voor de biografische tentoonstelling over Emilie Haspels in het Allard Pierson Museum (2016).

Het boek ‘Emilie Haspels, archeoloog en avonturier. Leven en werk in Amsterdam en Anatolië, 1894-1980’ zal € 24,99 kosten en is hier te koop. De paperback versie bevat 208 pagina’s. ISBN 9789462497191.

Bron: Walburg Pers

Publicatiedatum: 28/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.