Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

60 jaar persfoto’s online bij het Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands Archief heeft een schat in huis: de collectie Fotopersbureau De Boer met beeldmateriaal van 1945-2005 uit Noord-Holland. De grote wens van het archief om de in totaal twee miljoen persfoto’s voor iedereen beschikbaar te maken komt deze kerst uit. Via een speciale beeldbank zijn alle beelden vanaf 18 december 2021 voor iedereen doorzoekbaar en gratis te downloaden.

The Beatles, David Bowie, Martin Luther King, leden van de koninklijke familie, allemaal hebben ze voor de lens van de fotografen van Fotopersbureau De Boer gestaan. Maar wat de collectie zo bijzonder maakt zijn de vele beelden van ‘om de hoek’. De fotografen waren er juist bij als de slagerszaak een jubileum vierde of we met z’n allen voor het eerst in de winter op het ijs konden. Grote kans voor inwoners uit de regio dat hun straat, favoriete plekjes, winkels en gekoesterde momenten een plekje in de collectie hebben gekregen. Reden genoeg om tijdens de feestdagen  een keer in deze beeldbank te duiken.

Dakdekkers op station Haarlem, 30 november 1951. Collectie Fotopersbureau De Boer, Noord-Hollands Archief.

Hoe maak je twee miljoen beelden doorzoekbaar?

Om twee miljoen beelden doorzoekbaar te maken zijn veel techniek en vele handen nodig. Allereerst heeft het Noord-Hollands Archief (NHA) alle twee miljoen persfoto’s gedigitaliseerd. Maar aan alleen plaatjes heb je nog niets, je wilt ze ook kunnen doorzoeken. Dus heeft het NHA hulp ingeroepen van het publiek via het landelijke vrijwilligersplatform velehanden.nl.  Daar hebben circa 650 vrijwilligers in 11 maanden tijd alle twee miljoen persfoto’s voorzien van een beschrijving. Hierdoor is het nu mogelijk om bijvoorbeeld foto’s van je straat, je favoriete voetbalclub of BN’er op je scherm te krijgen.

Jari Litmanen scoort tijdens Ajax-Feyenoord (2-0), 23 maart 1996. Collectie Fotopersbureau De Boer, Noord-Hollands Archief.

In het komende jaar werkt het NHA er met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) aan om de zoekfunctie nog nauwkeuriger te maken en tevens een connectie tussen krantenarchieven en persfoto’s te maken. Ook hierbij wordt het NHA natuurlijk weer ondersteund door vrijwilligers.

De speciale beeldbank is vanaf zaterdag 18 december 2021 beschikbaar via www.noord-hollandsarchief.nl/beeldbankdeboer

Meer weten over het project? Kijk op www.noord-hollandsarchief.nl/fotografischgeheugen

David Bowie in Paradiso, 30 maart 1987. Collectie Fotopersbureau De Boer, Noord-Hollands Archief.

Bron: Noord-Hollands Archief
Omslagfoto: Twee politieagenten op de schaats in Haarlem, 23 januari 1979. Collectie Fotopersbureau De Boer, Noord-Hollands Archief.

Publicatiedatum: 27/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.