Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Eerste tentoonstelling Luther Museum Amsterdam

Het Luther Museum Amsterdam is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht. Het pand uit 1772 is genoemd naar de plaats waar Maarten Luther in 1517 zijn stellingen over de hervorming van de toenmalige kerk verkondigde. Vanaf juli organiseert het Luther Museum zijn eerste tentoonstelling ooit: 'Luther & Amsterdam. Bouwen voor geloof en zorg'.

In Amsterdam bevinden zich tientallen panden die verbonden zijn of waren aan de Lutherse Gemeente. Niet gek als je bedenkt dat bijna twintig procent van de bevolking van Amsterdam Luthers was in de zeventiende en achttiende eeuw. Naast gebouwen voor de eredienst waren er veel gebouwen voor de zorg voor armen en ouderen in de samenleving.

De tentoonstelling Luther & Amsterdam laat niet alleen een historisch overzicht zien van de belangrijkste Lutherse gebouwen in Amsterdam, maar schenkt juist ook aandacht aan de recente ontwikkelingen. De Lutherse Gemeente heeft haar vitaliteit getoond door herbestemmingen te geven aan belangrijk erfgoed dat daardoor kon blijven bestaan.

Het Lutherse Diakoniehuis, gezien vanuit de Plantage naar de brug bij de Nieuwe Kerkstraat, ca. 1770-1773. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Luther & Amsterdam zal de eerste tentoonstelling zijn in de grote kerkzaal van het Luther Museum en loopt van 3 juli 2020 t/m 27 september 2020.

U kunt de tentoonstelling bezoeken met een regulier ticket voor het museum. Reserveer via deze link uw tickets online.

Bron: Luther Museum Amsterdam

Publicatiedatum: 06/07/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.