Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Discussies in Hoornse politiek over aanbesteding Westfries Museum

Lokale partijen Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn dringen aan op een onmiddellijke stopzetting van de aanbesteding voor de restauratie en herinrichting van het Westfries Museum, uit vrees dat ze buitenspel gezet zullen worden door de verwachte hogere bouwkosten. De politiek in Hoorn vindt dit echter veel te voorbarig.

Renovatie en herinrichting

De renovatie en herinrichting van het Westfries Museum in Hoorn is al geruime tijd een onderwerp van discussie. In april van dit jaar werd aangekondigd dat het project ongeveer een jaar vertraging zou oplopen en de bouwkosten zouden aanzienlijk hoger kunnen uitvallen.

Desondanks heeft de gemeente de intentie om het project voort te zetten. Het college van Hoorn heeft onlangs aangekondigd dat de aanbesteding voor het museum van start is gegaan, waarvoor de gemeenteraad eerder al 18 miljoen euro heeft toegewezen.

De lokale partijen Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn uiten in een brief aan het college hun bezorgdheid over de voortzetting van de verbouwing ondanks de ontstane financiële uitdagingen. Ze pleiten voor een onmiddellijke stopzetting van de aanbesteding om ruimte te creëren voor bezuinigingsvoorstellen die de extra kosten van de verbouwing kunnen verminderen.

Weinig bijval

Deze reactie heeft weinig bijval gekregen in de Hoornse politiek, die van mening is dat het te vroeg is om drastische conclusies te trekken. Lokale partijen stellen dat het financiële plaatje nog niet volledig duidelijk is en dat het verstandiger is om eerst alle gegevens te verzamelen voordat er een besluit wordt genomen. De raad moet eerst een duidelijk beeld hebben voordat er kan worden beoordeeld of de extra kosten voor het museum haalbaar zijn.

Wouter de Vries van D66 beschouwt het als onverstandig om de aanbesteding stop te zetten, omdat dit uiteindelijk meer kosten met zich mee zou brengen. In de tussentijd moeten de collectiestukken opgeslagen blijven, waarvoor al 1,2 miljoen euro is toegewezen door de gemeenteraad. De VVD maakt zich ook zorgen over stijgende bouwkosten, maar waarschuwt voor de risico’s van het stopzetten van de aanbesteding, zoals een langer gesloten museum en hogere kosten. Ze pleiten ervoor om het Westfries Museum onafhankelijk te maken van de gemeente.

Westfries Museum in Hoorn. Beeld: Wikimedia Commons,CC BY-SA 3.0

Voorbereid op kostenstijgingen

De gemeente is naar eigen zeggen voorbereid op kostenstijgingen, vergelijkbaar met andere grote projecten zoals de toegangstunnel en een IKEC. Ze hebben extra subsidie ontvangen en in de gemeentelijke begroting is rekening gehouden met verschillende posten voor stijgende bouwkosten.

In het voorjaar van 2024 zal de gemeenteraad een besluit nemen, gevolgd door de start van de bouw in de zomer. Als alles volgens plan verloopt, hoopt de gemeente rond 2026 het vernieuwde museum te heropenen.

Bron: Erfgoedstem

Publicatiedatum: 26/10/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.