Met 250 man in het kleine Fort bij Edam
Hoewel de forten van de Hollandse Waterlinies nooit actief zijn geweest in oorlogen, waren ze wel degelijk bewapend en bemand. Tijdens de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) werden er jaren dienstplichtigen gestationeerd. De soldaten in Fort bij Edam kwamen in die periode één keer in actie, maar niet tegen een menselijke vijand. Kijk hier de aflevering van 19 augustus.
Forteiland Pampus redt zichzelf prima
De Hollandse Waterlinies hadden het doel om, in geval van oorlog, Amsterdam onbereikbaar te maken voor de vijand. Want zolang de hoofdstad niet was ingenomen, was Nederland niet bezet, was de gedachte. Van de ruim 100 forten die de Linies tellen, ligt het overgrote deel langs binnenwateren. Maar er was nog een grote onverdedigde plek over, aan de kant van de Zuiderzee. Om ook aan die kant beschermd te zijn, werd forteiland Pampus gebouwd. Indertijd was de vesting voor een groot deel zelfvoorzienend. Op dit moment wordt er hard gewerkt om ook in de toekomst weer zoveel mogelijk autonoom te zijn. Kijk hier de aflevering van 8 oktober.
In Muiden strandt Lodewijk XIV met 120.000 manschappen
De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn twee op zich staande systemen. Maar op één plek raken ze elkaar: Muiden. Dat de vestingstad als enige deel uitmaakt van beide verdedigingswerken, geeft het een bijzondere positie in de geschiedenis. Het strategisch succes van Muiden begint in 1672, wanneer het de machtige Franse Zonnekoning belet om Amsterdam in te nemen. Kijk hier de aflevering van 22 oktober.
Kijk op de website van de Hollandse Waterlinies voor de andere afleveringen van ‘Langs de Hollandse Waterlinie’.
Bronnen: NH Nieuws en Hollandse Waterlinies
Publicatiedatum: 27/10/2023
Vul deze informatie aan of geef een reactie.