Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Langs de Hollandse Waterlinies

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen vormen ze De Hollandse Waterlinies, een historische militaire verdediging, door het slim inzetten van water. Naast onze provincie, beslaan ze hele delen van Utrecht, Gelderland en Brabant. Ze zijn zó uniek, dat het geheel bestempeld is tot UNESCO Werelderfgoed. De prachtige serie 'Langs de Hollandse Waterlinies' van NH Media bestaat uit 12 afleveringen en neemt je mee langs het Fort bij Edam, Forteiland Pampus, vestingstad Muiden en nog veel meer.

Met 250 man in het kleine Fort bij Edam

Hoewel de forten van de Hollandse Waterlinies nooit actief zijn geweest in oorlogen, waren ze wel degelijk bewapend en bemand. Tijdens de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) werden er jaren dienstplichtigen gestationeerd. De soldaten in Fort bij Edam kwamen in die periode één keer in actie, maar niet tegen een menselijke vijand. Kijk hier de aflevering van 19 augustus.

Forteiland Pampus redt zichzelf prima

De Hollandse Waterlinies hadden het doel om, in geval van oorlog, Amsterdam onbereikbaar te maken voor de vijand. Want zolang de hoofdstad niet was ingenomen, was Nederland niet bezet, was de gedachte. Van de ruim 100 forten die de Linies tellen, ligt het overgrote deel langs binnenwateren. Maar er was nog een grote onverdedigde plek over, aan de kant van de Zuiderzee. Om ook aan die kant beschermd te zijn, werd forteiland Pampus gebouwd. Indertijd was de vesting voor een groot deel zelfvoorzienend. Op dit moment wordt er hard gewerkt om ook in de toekomst weer zoveel mogelijk autonoom te zijn. Kijk hier de aflevering van 8 oktober.

Forteiland pampus, Beeld: Wikimedia Commons, Pmblom, CC BY-SA 4.0

In Muiden strandt Lodewijk XIV met 120.000 manschappen

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn twee op zich staande systemen. Maar op één plek raken ze elkaar: Muiden. Dat de vestingstad als enige deel uitmaakt van beide verdedigingswerken, geeft het een bijzondere positie in de geschiedenis. Het strategisch succes van Muiden begint in 1672, wanneer het de machtige Franse Zonnekoning belet om Amsterdam in te nemen. Kijk hier de aflevering van 22 oktober.

Kijk op de website van de Hollandse Waterlinies voor de andere afleveringen van ‘Langs de Hollandse Waterlinie’.

Publicatiedatum: 27/10/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.