Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De verraadster: Zaanse verzetsvrouw die overliep

Op 25 januari verschijnt het boek 'De verraadster' van Erik Schaap, het huiveringwekkende verhaal van een Zaanse verzetsvrouw die zich ontpopte als een van de grootste verraders uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis.

November 1943. Franci de Munck-Siffels verricht illegale koeriersdiensten en verbergt een Joods jongetje in haar huis. Maar wanneer ze ontdekt dat haar man een relatie heeft met haar zus, geeft ze de Sicherheitsdienst het onderduikadres van haar wederhelft.

Omslag van ‘De verraadster’ door Erik Schaap. Via Alfabet Uitgevers.

Een jaagster is geboren

Uit het liefdesdrama ontstaat een meedogenloze jacht op het verzet. De 23-jarige, verleidelijke Franci ontpopt zich daarbij als een hondsbrutale infiltrante. Ze verraadt ruim honderdvijftig verzetsmensen en Joden. Tientallen arrestanten belanden voor het vuurpeloton of in de gaskamer. Geen andere vrouw weet in zo’n korte tijd zoveel ‘terroristen’ in Duitse handen te spelen als deze Zaanse vrouw.

Haar vernietigende werk duurt maar kort. Een knokploeg ontmaskert de gretige jaagster. Zeven maanden na de impulsief begonnen strafexercitie tegen haar echtgenoot sterft Franci op gruwelijke wijze. Erik Schaap ontrafelde het onthutsende levensverhaal van een communistisch verzetsstrijdster die de verpersoonlijking werd van verraad in oorlogstijd.

Erik Schaap. Foto: Peter Arno Broer, via Alfabet Uitgevers.

Over de auteur

Erik Schaap schreef verscheidene boeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder het levensverhaal van verzetsheld Walraven van Hall, over wie de speelfilm Bankier van het verzet (2018) is gemaakt.

De verraadster. Franci Siffels, de verzetsvrouw die overliep van Erik Schaap is vanaf 25 januari 2022 verkrijgbaar. De paparback editie bevat 256 pagina’s en is voor het bedrag van € 19,99 te koop bij Alfabet Uitgevers.

Bron: Alfabet Uitgevers

Publicatiedatum: 25/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.