Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De vergeten oorlog in het Purmerends Museum

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Om dit te markeren is het landelijke project 75 jaar vrijheid opgezet, waarbij alle gemeenten in Nederland is gevraagd om hier met evenementen, tentoonstellingen en andere middelen aandacht aan te geven. Ook de stad Purmerend doet mee om op een bijzondere en zichtbare manier stil te staan bij het einde van de oorlog en het begin van een inmiddels 75 jaar durende vrede.

Het Purmerends Museum kiest voor een bijzondere invalshoek. Daar waar voor Nederland de oorlog in mei 1945 was afgelopen, was er in voormalig Nederland-Indië nog geen sprake van vrede. Daar duurde de oorlog dankzij de onafhankelijkheidsstrijd nog enkele jaren voort. De bezetting van Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, door Japan van 8 maart 1942 tot 15 augustus 1945 en de daaropvolgende strijd voor onafhankelijkheid is een tamelijk onderbelicht deel van onze vaderlandse geschiedenis. Om die reden besloot het Purmerends Museum het themajaar 75 jaar vrijheid aan te grijpen om met een kleine tentoonstelling en enkele evenementen aandacht te vragen voor deze vergeten oorlog.

Het museum heeft ervoor gekozen om deze soms moeilijke geschiedenis te vertellen door de ogen van vijf ‘getuigen’, mensen die direct of indirect via de ouders of grootouders hebben ervaren of meegekregen wat er in die oorlogsjaren is gebeurd. Deze vijf personen hebben allen een directe of indirecte historische band met Nederlands-Indië en zijn woonachtig in of afkomstig uit Purmerend. Naast het ophalen van herinneringen aan de oorlogsjaren willen we in de interviews ook laten zien hoe deze geschiedenis en Nederlands-Indië als geheel heeft doorgewerkt in het leven van deze mensen en hun families. De verhalen zijn via onze samenwerkingspartner RTV Purmerend opgenomen en verwerkt tot interviews van 10 tot 15 minuten.

Voor het huis van L.J. Nuse en E.A. Thomson, 1910. Foto: Cindy Rodermond. Via Purmerends Museum.

De vijf geïnterviewden zijn:
Bert van Slooten (Blitar, 1936),
1e generatie – Nederlands, geïnterneerd op 6 jarige leeftijd
Henk Blomberg (Pasoeroean, 1943),
1e generatie – Nederlands, geïnterneerd op 1 jarige leeftijd
Hans de Graaff (Jakarta, 1952),
2e generatie – Indisch
Cindy Rodermond (Amsterdam, 1961)
2e generatie – Indisch
Mirke Lüken (Purmerend, 1986)
3e generatie – Indische moeder

In de tentoonstellingsruimte hangen vijf schermen met koptelefoons waarop de verschillende interviews te bekijken en beluisteren zijn. Naast ieder scherm staat een kleine vitrine waarin een belangrijk object van de geïnterviewde ligt dat ook kort in de documentaire is te zien.

Filmstill uit ‘Ze noemen me Baboe’. Via Filmhuis Purmerend.

Ook staan er tijdens de tentoonstellingsperiode verschillende evenementen gepland:
14 april: Film ‘Ze noemen me baboe’, i.s.m. het Filmhuis Purmerend
14 mei: Lezing door Marion Bloem, i.s.m. boekhandel Het Leesteken
20 juni: Indische salon, i.s.m. het Indisch Herinneringscentrum. De salon draait om inhoudelijke gesprekken met aanvullend muziek, kunst en theater.

De tentoonstellings is van 4 april tot en met 16 augustus 2020 te zien. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het Purmerends Museum.

Bron: Purmerends Museum

Publicatiedatum: 18/03/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.