Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De stad moet plat!

Vandaag wordt de Februaristaking van 1941 herdacht. In Amsterdam en omringende gemeenten staakten inwoners uit protest tegen de eerste razzia's op joodse medeburgers. De interactieve, online graphic novel 'De stad moet plat!' neemt je mee naar deze staking en vertelt het verhaal vanuit verschillende perspectieven die je zelf kunt kiezen.

DE STAD MOET PLAT! is een online graphic novel over de Februaristaking van 1941. De interactieve, geïllustreerde vertelling belicht aan de hand van zes archetypische personages het verhaal van deze unieke historische gebeurtenis. Als deelnemer kies je bij welk van de zes personages je de reis begint. Geconfronteerd met hun ervaringen, en de keuzes die deze zes sleutelfiguren in 1941 maakten, word je aan het denken gezet over het maken van je eigen keuzes. ‘Voor wie kom ik op?’

De stad moet plat! In februari 1941 legden met die leus duizenden communisten, metaalbewerkers,  verkoopsters van de HEMA en de Bijenkorf, tramchauffeurs, en iedereen die verder maar durfde, het werk neer. De stad moet plat! is ontwikkeld door Hyper Epic in opdracht van het Comité Herdenking Februaristaking 1941.

Personages uit “De stad moet plat!” – geïllustreerd door Max Philippi

Het resultaat is een spannende online ervaring die goed invoelbaar maakt hoe de stakers met gevaar voor eigen leven in protest kwamen. We zien de staking en de aanleidingen die daaraan vooraf gingen. De zes personages zijn: Bep, een verzetsstrijdster van het eerste uur. Jan, een vurige dokwerker op de NSM werf. Willem, een tramconducteur die eerst afzijdig is, maar na het geweld van de razzia’s ook gaat staken. Bram, een joodse jongen die de hoop verliest maar zich hervindt door de solidariteit van de staking. Rademakers, een NSB’er die speelbal is van de bezetter. En Neufeld, een nazi die de Jodenvervolging in werking zet en later de staking in de kiem probeert te smoren.

De online interactive graphic novel werd gemaakt om de essentie van de staking beter over te brengen aan jonge mensen. De intentie is om destadmoetplat.nl in de toekomst als educatiemateriaal in te zetten.

Bron: Comité Herdenking Februaristaking 1941

Publicatiedatum: 25/02/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.