Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Nachtwacht wordt groots onderzocht

Het Rijksmuseum begint juli 2019 het grootste onderzoek dat ooit is gedaan naar ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt.

Op basis van dit onderzoek, waarbij van de nieuwste en meest geavanceerde technologie gebruik wordt gemaakt, zal worden bepaald hoe Rembrandts meesterwerk zo goed mogelijk kan worden behouden voor toekomstige generaties.

Het onderzoek zal plaatsvinden voor het oog van het publiek. Daartoe komt volgend jaar zomer om De Nachtwacht een glazen ruimte met bijzonder helder glas te staan, waardoor het schilderij zichtbaar blijft. Ook is het proces wereldwijd, via een digitaal platform, online te volgen. Hoe lang het onderzoek gaat duren is nog niet bekend, maar het gaat zeker om een paar maanden.

Het Rijksmuseum controleert continu de conditie van De Nachtwacht. Daarbij is gebleken dat er veranderingen optreden, zoals het wit uitgeslagen hondje rechtsonder op het schilderij. Om een beter begrip te krijgen van de algehele staat van het schilderij, gaat het Rijksmuseum het schilderij diepgaand onderzoeken. Dat is nodig om het beste behandelplan te kunnen maken, waarbij gebruik wordt gemaakt van hoge-resolutiefotografie en zeer geavanceerde computer analyse.

Het onderzoeksteam bestaat uit onderzoekers, conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum en werkt nauw samen met musea en universiteiten in binnen- en buitenland.

Proefopnames voor onderzoek Nachtwacht Foto: Daniel Maisson

Schuttersstuk

Rembrandt voltooide het schuttersstuk in 1642, in opdracht van de schutters van het Amsterdamse Kloveniersgilde. Het is Rembrandts enige schuttersstuk, dat wordt geroemd vanwege de levendige en gedurfde compositie, waarin de schutters niet alleen zijn geportretteerd, maar bovendien ‘in beweging’ zijn afgebeeld.

De Nachtwacht is eigendom van de stad Amsterdam en vormt sinds 1808 het hoogtepunt van de collectie van het Rijksmuseum. De architect van het Rijksmuseum, Pierre Cuypers, ontwierp voor het schilderij zelfs een eigen erezaal, waar het schilderij jaarlijks door meer dan 2,2 miljoen mensen wordt bewonderd.

Het langzaam verdwijnende hondje
Foto: Rijksmuseum

Rembrandt-exposities

Omdat het in 2019 350 jaar geleden is dat de grote meester is gestorven, wijdt het Rijksmuseum twee tentoonstellingen aan Rembrandt. Vanaf 15 februari 2019 is voor het eerst in de geschiedenis de hele collectie schilderijen, tekeningen en prenten van Rembrandt van het Rijksmuseum in samenhang te zien. Op 11 oktober volgt de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez, waarbij de Spaanse en Nederlandse topstukken samen worden getoond.

Rembrandthuis

Rembrandtliefhebbers kunnen intussen ook een bezoekje brengen aan het Rembrandthuis, waar tot half januari 2019 twee recent herontdekte schilderijen zijn te zien: Portret van Petronella Buys (1635) en Man met zwaard (cicrca 1640-1644). Beide schilderijen hangen nu nog in de woonkamer van Rembrandts voormalige woonhuis en verhuizen half januari naar het Louvre in Abu Dhabi voor een overzichtstentoonstelling van The Leiden Collection.

De twee werken zijn door het New Yorkse verzamelaarsechtpaar Thomas S. Kaplan en Daphne Recanati Kaplan aangeschaft, die de grootste particuliere collectie van Nederlandse zeventiende eeuwse kunst ter wereld bezitten. Met de huidige duo-presentatie heeft het Rembrandthuis een Europese primeur.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 19/10/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.