Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De kinderjaren van Hannie Schaft – De ontdekking van een uniek familiealbum

Hannie Schaft is hét symbool van het Nederlandse verzet. Het Noord-Hollands Archief heeft over haar tijd als verzetsstrijder veel materiaal. Maar beeldmateriaal over haar kinderjaren ontbrak nog. Van een direct familielid heeft het Noord-Hollands Archief 75 jaar na Hannie’s dood het album van haar baby- en kinderjaren verworven.

Het fotodocument is in meerdere opzichten bijzonder en biedt een nieuw inzicht in het jonge leven van de verzetsstrijder. Op de foto’s is te zien hoe Hannie opgroeit vanaf vlak na haar geboorte in 1920 tot in de jaren dertig, dus ver voordat zij toetrad tot en deelnam aan het georganiseerd verzet tijdens de Duitse bezetting. Bijzonder waardevol is dat een aantal foto’s zijn voorzien van dateringen en annotaties.

Een foto uit het familiealbum van de familie Schaft. Foto: Noord-Hollands Archief.

Een van de belangrijke aspecten van het fotoalbum is dat Hannie vooral te zien is in gezinsverband met haar ouders Pieter Schaft, leraar op de Rijkskweekschool, en Aafje Talea Vrijer en met haar oudere zusje Annie. De moeder heeft kiekjes in het album geplakt van de familie in Haarlem bij het spelen thuis, bij een uitje aan zee in Zandvoort, bij familie in Den Haag, met grootouders, ooms en tantes. Op de laatste bladzijden zijn foto’s van de herbegrafenis ingeplakt. Deze zijn later door de achternicht van Hannie Schaft toegevoegd, die het album naar het Noord-Hollands Archief heeft gebracht. Zij trof het fotoalbum in 2000 aan bij het leeghalen van het huis van een overleden oom.

Er was zo goed als geen beeldmateriaal bekend van Hannie en haar familie uit haar jeugdjaren. Die leemte is door deze aanwinst opgevuld. Het album is digitaal beschikbaar op de website van het Noord-Hollands Archief.

 

Tekst: Noord-Hollands Archief.

Publicatiedatum: 02/12/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.