Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Henny Huisman Show in Hoorn

Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn toont vanaf 19 maart t/m 30 oktober 2022 een tentoonstelling onder de titel “De Henny Huisman Show”. Aan de hand van talloze kleding- en decorstukken, foto’s en prijzen wordt een portret getoond van de Noord-Hollander die ooit begon als drummer van de popgroep Lucifer maar in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw vooral bekend werd als bedenker en presentator van de Playbackshow en Soundmixshow.

Henny Huisman werd door Joop van den Ende ontdekt toen hij André Hazes mocht aankondigen. Hij verwerkte zijn liefde voor muziek in verschillende programma’s, zoals de (Mini-)Playbackshow en de Soundmixshow. Verschillende deelnemers aan de Soundmixshow werden bekend: o.a. Marco Borsato, Helmut Lotti, Edsilia Rombley en Gerard Joling. Daarnaast was Huisman succesvol met de Surprise Show.

De Soundmixshow. Beeld: Museum van de 20e eeuw.

Privécollectie in museum

Op de expositie zijn uit de privécollectie van Huisman allerlei objecten te zien zoals een deel van het decor van de Mini Playbackshow met het beroemde ‘winkeltje’ waar kinderen hun outfit uitkozen, verschillende gouden platen, kledingstukken, gouden Televizier-ringen en heel veel krantenknipsels en foto’s. Maar ook zijn drumstel uit de tijd van Lucifer, ‘’Het Kijkcijfer Kanon’’ dat hij van RTL4 ontving en de stal waar zijn paard Snuitje altijd heeft gestaan. En sollicitatiebrieven waarin Henny te horen kreeg dat zijn ideeën niks waren, maar ook zijn jasjes uit de Soundmixshow, de Miniplaybackshow en de Postcodeloterij. Zelfs jurylid stier Bulletje zal present zijn.

Bulletje. Beeld: Museum van de 20e eeuw.

Henny Huisman-effect

Meer dan 6 miljoen Nederlanders keken in 1988 naar de avondvullende Soundmixshow van Henny Huisman. Op het moment dat de lijnen open gingen wilden meer dan een miljoen kijkers tegelijk telefonisch stemmen. Het Nederlandse telefoonnet lag voor een deel van die avond plat. Het “Henny Huisman-effect” is de benaming geworden waarbij het landelijke telefoonnet platgelegd wordt door een plotselinge overbelasting.

Repetities voor de Soundmixshow. Beeld: Museum van de 20e eeuw.

Hall of Fame

De tentoonstelling “De Henny Huisman Show” doet denken aan het fenomeen Hall of Fame zoals dat in de Verenigde Staten bestaat. En binnen de expositie is ook nog een Hall of Fame met beroemdheden waar Huisman zelf mee op de foto mocht. Van Madonna tot Michael Jackson. De presentator is heel blij met de expositie in het Museum van de 20e Eeuw en heeft een rondleiding voor de AudioTour ingesproken zodat het voor elke bezoeker bijna een persoonlijke tour langs zijn carrière is. Eerder lag alles op zijn zolder, daarna was het een paar jaar te zien in Hoogeveen en nu is er de tentoonstelling in Hoorn. Henny is maar wat trots.

Henny Huisman. Beeld: Museum van de 20e eeuw.

KinderTelevisie

Volgens directeur Hans Stuijfbergen is het niet zo vreemd dat de collectie van Henny Huisman nu in een museum wordt getoond: “We besteden vaker aandacht aan de populaire cultuur en zijn programma’s waren spraakmakend. Hij had kijkcijfers waar men nu jaloers naar kijkt en talloze programma’s van nu zijn afgeleid van formules die Henny in ons land introduceerde. Bovendien sluit het ook nog mooi aan op onze andere tentoonstelling “70 jaar KinderTelevisie”.”

Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn toont vanaf 19 maart t/m 30 oktober 2022 de tentoonstelling onder de titel “De Henny Huisman Show”. Het nostalgische museum is gevestigd in een voormalige gevangenis op Het Oostereiland bij de sfeervolle haven van Hoorn. In het museum is de landelijke MuseumKaart geldig. In de museumshop is de gesigneerde biografie “Henny” te koop.

De Henny Huisman Show. Beeld: Museum van de 20e eeuw.

Voor informatie, ook parkeren, kijkt u op www.museumhoorn.nl

Bron: Museum van de 20e eeuw

Publicatiedatum: 30/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.