Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De aardappeleters: misser of meesterwerk?

De tijdelijke tentoonstelling 'De aardappeleters: misser of meesterwerk?' in het Van Gogh Museum is geheel gewijd aan het bekende werk dat Vincent van Gogh in 1885 maakte toen hij in Brabant woonde. Hoe ging Vincent eigenlijk te werk? Wat wilde hij ermee bereiken? En..., is hij daarin geslaagd? De schilderijen, studies, schetsen en brieven vertellen een verhaal over ambitie, doorzetten en kritiek. Kom langs en vorm je eigen mening. Wat zie jij? Een misser of een meesterwerk?

Misser of meesterwerk?

De tentoonstelling is een ode aan het bekende werk dat Vincent van Gogh in 1885 maakte toen hij in Brabant woonde. De schilderijen, studies, schetsen en brieven vertellen een verhaal over ambitie, doorzetten en kritiek. Een verhaal voor jong en oud over blijven geloven in jezelf.

De tentoonstelling gaat in op zowel het ontstaan van De aardappeleters als de betekenis ervan, en helpt je een eigen mening te vormen over het schilderij dat Vincent zelf zag als het beste dat hij had gemaakt.

Vincent van Gogh, De aardappeleters, 1885.

Levensgrote maquette

In het zogenoemde Aardappeleters-atelier kom je nóg dichter bij de meester en zijn meesterproef. Een levensgrote maquette vormt het decor om het beroemde schilderij op een andere manier te ervaren.

Stap in de boerenwoning en neem plaats aan de eettafel van de familie De Groot-van Rooij. Bij hen bracht Vincent uren door om ze vast te leggen als De aardappeleters. Kom tekenen aan een van de tekentafels, leer de familie De Groot-van Rooij beter kennen, zie de eetrituelen van de ‘nieuwe aardappeleters’ en maak je eigen versie van De aardappeleters.

Zelf experimenteren

Experimenteer zelf met kleur en licht, puzzel met schetsen of maak je eigen meesterwerk met de applicaties die speciaal voor de tentoonstelling zijn ontwikkeld. De vier apps zijn niet alleen in de tentoonstelling te vinden, maar ook online. Ontdek ze nu! Je opent ze in de browser via je desktop, laptop of tablet.

Een familie aan de eettafel van de familie De Groot-van Rooij in de boerenwoning in de tentoonstelling. Foto: Tomek Dersu Aaron.

Multimediatour

Wist je dat Van Gogh voor De aardappeleters wel 50 ‘koppenstudies’ maakte, zoals die destijds werden genoemd? Ontdek meer bijzondere details in de multimediatour en luister naar citaten uit de brieven die Vincent schreef aan zijn familie en vrienden. Je boekt de tour direct bij je online ticket voor € 3.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek De aardappeleters. Van Goghs eerste meesterwerk van onderzoeker Bregje Gerritse, samensteller van de tentoonstelling. Zij belicht hierin het ontstaansproces van het schilderij. Rijk geïllustreerd met schilderijen, tekeningen en schetsen van Vincent van Gogh. Ook bevat het boek historisch fotomateriaal van de omgeving waarin het schilderij is ontstaan. Verkrijgbaar in het Nederlands en Engels in de museumwinkel en online shop voor € 17,50.

De tijdelijke tentoonstelling De aardappeleters: misser of meesterwerk? is van 8 oktober 2021 tot en met 13 februari 2022 te zien in het Van Gogh Museum.

Bron: Van Gogh Museum

Publicatiedatum: 18/10/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.