Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De 10 leukste podcasts voor de winter

Tijdens het afwassen, onderweg naar het werk of onder een warm dekentje op de bank... Waar je ook bent deze winter, er is altijd tijd voor een interessante podcast op Spotify. De redactie van Oneindig Noord-Holland heeft de tien leukste podcasts over geschiedenis voor je op een rijtje gezet. Veel luisterplezier!

Podcast 1: Geschiedenis Inside

Dat Fake news een moderne uitvinding is, is fake news. Sterker nog: na een beetje onderzoek, kom je er snel achter dat dit fenomeen zo oud is als de weg naar Rome. Was Moeder Theresa wel zo’n lieverdje? En hoelang was Martin Luther King eigenlijk koning?

In Geschiedenis Inside gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn met terugwerkende kracht op fake news-jacht om zo samen Nederland te behoeden voor historische leugens. Elke week staat één historisch figuur centraal. Hun levensverhaal wordt verteld, aan de hand van alles wat mensen op straat over hem of haar denken te weten. Kloppen de algemeen bekende verhalen wel, of zat het toch allemaal net iets anders?

Luister de podcast hier.

Podcast 2: Rare Jongens, de podcast

Wie denkt dat klimaatproblemen, feminisme of superrijken typisch dingen van nu zijn, heeft het mis. De Romeinen hadden er ook mee te maken. In de podcast Rare Jongens vertelt historicus Olivier Hekster (Radboud Universiteit) hoe de Romeinen omgingen met dingen waar we ook nu mee te maken hebben. Samen met Merijn Doggen (hoofdredacteur Universiteit van Nederland) bekijkt hij wekelijks onze tijd door de bril van de Romeinen.

Luister de podcast hier.

Podcast 3: Dat smaakt naar Meertens

In het centrum van Amsterdam, midden op de Wallen, vind je het kloppende hart van het taal- en cultuuronderzoek in Nederland: het Meertens Instituut. Het onderzoek dat hier wordt uitgevoerd staat midden in de samenleving, zo blijkt ook uit de vele vragen die dagelijks binnenstromen. Is ‘hun hebben’ fout Nederlands? Zijn complottheorieën iets van de coronatijd? Waarom zijn zoveel vrouwelijke carnavalsoutfits zo bloot?

In de podcast Dat smaakt naar Meertens nemen gevierde podcastmakers Michiel van de Weerthof en Lot Broos (o.a. Lagelieder, GEEL) je samen met de onderzoekers mee op een zoektocht naar antwoorden. In elke aflevering staat één thema met bijbehorende vragen op het menu.

Luister de podcast hier.

Podcast 4: Het geheim van…

In ‘Het geheim van…’ duikt Splinter Chabot in de fascinerende verhalen achter Nederlandse kunst. Hij spreekt met kenners en bewonderaars en doet verrassende verhalen uit de doeken. Verhalen waarvan zowel kunstliefhebbers als beginnende kunstontdekkers met andere ogen gaan kijken naar wereldberoemd werk van Nederlandse bodem.

Nederland brengt al eeuwenlang wereldberoemde kunstenaars voort. Maar wat is hun succes? In het tweede seizoen van de podcastserie ‘Het geheim van…’ gaat Splinter Chabot op onderzoek uit. Hij praat met kenners en liefhebbers. Ontdek in 5 compacte afleveringen de geheimen van Mondriaan, Escher, Iris van Herpen, Rembrandt en Erwin Olaf. Kijk hier voor meer informatie.

Luister de podcast hier.

Podcast 5: Waar komt pindakaas vandaan?

Dit is een serie van het Instituut voor de Nederlandse Taal & Genootschap Onze Taal over de verrassende herkomst van doodgewone woorden. In We bespreken in zo’n 10 minuten de herkomst van verschillende woorden die je kunt tegenkomen in alledaagse situaties, zoals in de kroeg, in je kledingkast of in bekende uitdrukkingen. Want heeft ‘bockbier’ misschien iets met geiten te maken, hoe komt de ‘smoking’ aan zijn naam en wie is precies de ‘sjaak’?

Luister de podcast hier.

Podcast 6: In het Rijksmuseum

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet. In deze podcast vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken van het Rijksmuseum en hun makers. Als voorproefje of ter herinnering, achteraf. Maar deze podcast is zo gemaakt dat hij ook los van een museumbezoek te beluisteren is.

Luister de podcast hier.

Podcast 7: De Kaas- en Broodmoord

Dit is een driedelige podcast en hoorspel van Theater Kwezel over een een berucht boerenprotest uit de late middeleeuwen, met de moord op Schout Claes van Ruijven tot gevolg. Theatermaker Marius Bruijn gaat op zoek gaat naar de historische locaties en personen achter het verhaal van het Kaas- en Broodoproer, het boerenprotest van 1492. Hij spreekt op locatie met kunsthistorica Yvonne Molenaer, archeoloog Dieuwertje Duijn, stadsgids Ben van Tartwijk en kunsthistoricus Aart van der Kuijl.

Luister de podcast hier.

Podcast 8: Het Spoor Terug

Beluister hier de mooiste historische verhalen. Het Spoor Terug is de documentaire-rubriek van geschiedenisprogramma OVT. Elke week vind je hier een nieuw geschiedenisverhaal, verteld door verschillende makers, in 1 of meer delen. De verhalen gaan over gebeurtenissen in de vaderlandse geschiedenis, aan de hand van getuigenverslagen.

Luister de podcast hier.

Podcast 9: Fout

Vanaf 2025 zijn de dossiers openbaar van meer dan vierhonderdduizend Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie. Ruim een kwart daarvan kreeg een straf opgelegd. Het is een archief vol pijnlijke oorlogsverhalen die vaak uit schaamte diep zijn weggestopt. En nu zijn die verhalen van iedereen.

In het tweede seizoen van FOUT gaat historicus Rick Blom met afwisselend Anne Marthe van der Bles en Inez Schelfhout van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in gesprek met nabestaanden van ‘foute’ Nederlanders. Welke impact heeft de openbaarmaking op hen? Dit seizoen is het vervolg op een serie gesprekken die Rick Blom en historicus Tijmen Dokter voerden met kinderen van Nederlanders die aan de zijde van de bezetter stonden. Hun ouders waren lid van de NSB, de SS of stelden zich op een andere manier in dienst van de Duitsers. Waarom maakten hun ouders die keuze? En hoe verhielden zij zich daar als kind toe?

Luister de podcast hier.

Podcast 10: Maffe meesterwerken

Wie is het meisje met de ballon van Banksy? Waarom glinsteren de ogen van de soldaat in de achtergrond van De Nachtwacht? In de podcastserie Maffe Meesterwerken van Omroep MAX voor NPO Luister bespreken kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok niet de schilderijen, maar de – niet zo – gewone mensen die we terugvinden tussen de lijsten van toonaangevende werken. Ze vertellen verhalen die niet te horen zijn in musea.

Luister de podcast hier.

Omslagfoto: Unsplash

Publicatiedatum: 11/01/2025

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.