Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dag van het Kasteel presenteert kaart Rampjaar

350 jaar geleden scheerde Nederland langs de afgrond. Slecht voorbereid en zonder hulp moest de jonge republiek in 1672 een antwoord vinden op een invasie uit het oosten. Dat antwoord kwam er, met waterlinies en vestingsteden. Nederland bleef soeverein. Daar wordt in 2022 met tal van activiteiten bij stilgestaan.

Impact

Zo heeft de organisatie van het grootschalige publieksevenement Dag van het Kasteel, dit jaar op maandag 6 juni, een interactieve kaart geproduceerd, die laat zien hoe groot de impact van het Rampjaar was op kastelen en buitenplaatsen.

In 1672 vond in Nederland een van de grootste collectieve rampen plaats. Verschillende troepenmachten vielen het land binnen en lieten een spoor van verwoesting achter. Ook kastelen, buitenplaatsen en landgoederen waren vaak slachtoffer.

De kastelen die betrokken waren bij het Rampjaar. Beeld: Dag van het Kasteel.

Overzicht

Op de kaart van de Dag van het Kasteel zijn alle kastelen en buitenplaatsen verzameld waarvan bekend is dat ze betrokken waren bij het Rampjaar. Ze geeft een overzicht van waar de binnenvallende troepen schade hebben aangericht of welke locaties er juist zonder kleerscheuren vanaf zijn gekomen.

Het thema van de Dag van het Kasteel 2022 is Een ramp is van alle tijden. Kijk voor meer informatie over alle activiteiten op www.dagvanhetkasteel.nl

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 21/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.