Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dag van de architectuur

Op 17 en 18 juni vindt de Dag van de Architectuur plaats! Het thema van dit jaar is Toegang & Toegankelijkheid. De Janskerk, de oudste - in zijn oorspronkelijke vorm - bewaard gebleven kerk van Haarlem, is een van de 14 unieke locaties die je zaterdag kunt bezoeken.

De geschiedenis van de Janskerk gaat ver terug: de Haarlemse commanderij van Sint-Jan was ooit één van de grootste Johannieterkloosters in Nederland en werd in 1318 voltooid. In 1930 wilde men de kerk slopen, maar gelukkig kocht de stad Haarlem het gebouw en werd het in 1936 het gemeentearchief. Van 2005 tot 2007 onderging de kerk een transformatie tot publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief. Ook in 2019 werd het gebouw opnieuw gerestaureerd en verbouwd. Het publiekscentrum werd meer zichtbaar en open gemaakt en er is een permanente tentoonstelling over de historie van drukkerij Joh. Enschedé gerealiseerd.

Wil je meer te weten komen over de architectuur van de Janskerk? Architect Joop Slangen, verantwoordelijk voor de laatste verbouwing, geeft zaterdag twee rondleidingen. De eerste start om 11.00 uur en de tweede om 13.00 uur.

Meld u hier aan voor de rondleiding met architect Joop Slangen tijdens de Dag van de Architectuur in de Janskerk.

Janskerk, Haarlem. Beeld: Noord-Hollands Archief.

Dag van de Architectuur

Op 17 en 18 juni vindt de Dag van de Architectuur plaats! Het thema van dit jaar is Toegang & Toegankelijkheid. Zoals ieder jaar organiseert het ABC in Haarlem en omgeving opstellingen, openstellingen, rondleidingen en presentaties. Dit keer is er extra aandacht voor locaties die ook te bezoeken zijn voor mensen met een beperking.

De folder met alle activiteiten is gratis verkrijgbaar aan de balie van het ABC of digitaal via onderstaande link. Daarnaast is er een Google Maps beschikbaar waar ook alle openstellingen op staan, te downloaden via deze LINK. De opening en aftrap op 17 juni vinden plaats in De Schuur om 10.00 uur, gevolgd door enkele presentaties (inloop met koffie/thee vanaf 9:30 uur).

LET OP ! Voor sommige activiteiten moet je je telefonisch bij het ABC aanmelden, dus wees er snel bij! Deze lichten we er graag nog even voor je uit: de drie presentaties en rondleidingen bij Simon Lévelt, de twee rondleidingen bij Oostpoort Center, de twee rondleidingen bij Binnentuin Koningscarré en de rondleiding bij LINK! (LET OP: deze begint om 14:00 en niet zoals aangegeven in de folder om 13:00)

Download hier de folder.

Bron: ABC Architectuurcentrum Haarlem.

Publicatiedatum: 15/06/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.