Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bronstijdschatten uit West-Friesland bijeengebracht

Topvondsten van de grootste archeologische opgraving in Noord-Holland ooit zijn vanaf 19 april te zien in het Huis van Hilde te Castricum.

De nieuwe familietentoonstelling ‘Liefs van Julia’ presenteert de resultaten van de grootste opgraving in Noord-Holland ooit, die vooraf ging aan de aanleg van de Westfrisiaweg. Alle topvondsten uit de bronstijd, waaronder de beroemde Bronsschat van Medemblik, zijn voor het eerst bijeen. Met een spectaculaire virtual reality-tour kijken bezoekers letterlijk rond in de bronstijd; aan de hand van het meisje Julia. De tentoonstelling is vanaf 19 april open voor publiek.

Fibulea uit de bronsschat. Via Huis van Hilde.

In de tentoonstelling zijn alle topvondsten die archeologen aantroffen bij de aanleg van de Westfrisiaweg tussen Alkmaar en Enkhuizen bijeen gebracht. Maar liefst 25 hectare land in West-Friesland werd onderzocht. Dat leverde een schat aan informatie op over de bronstijd, zo’n 3000 jaar geleden. En een enorme hoeveelheid vondsten waaronder 35.000 dierenbotten, 12.000 scherven, 70 huizen, vijf skeletten en drie grafheuvels.

Spectaculair is de inmiddels befaamde Bronsschat van Medemblik, in 2015 uitgeroepen tot Vondst van het Jaar. Vijftien prachtig versierde kostbaarheden, waaronder bronzen armbanden en zeer grote mantelspelden, zijn in hun volle glorie te bewonderen. Een deel van de sierobjecten zijn afkomstig uit Scandinavië. De schat was achtergelaten in een greppel, misschien wel bij een mysterieus ritueel. Andere bijzondere vondsten zijn een peddel en een plankladder van hout, mysterieuze aardewerken schijven, een sikkel van vuursteen, een bronzen beitel, en botten van een eland en een tuimelaar.

De Bronsschat van Medemblik. Via Huis van Hilde.

VR-tour door de Bronstijd

Ronduit spectaculair is de virtual reality-tour door de bronstijd. De kijker maakt kennis met Julia, een meisje van zestien jaar die in de film vertelt over haar leven. Het skelet van Julia is tijdens de opgravingen in Bovenkarspel gevonden; ze stierf jong en is samen met een jongeman begraven. Haar gezicht is met forensische technieken gereconstrueerd en ze is in de tentoonstelling in vol ornaat te bewonderen.

Het leven in de bronstijd. Via Huis van Hilde.

Activiteitenprogramma voor groot en klein

Voor kinderen is de tentoonstelling een belevenis; er is een interactieve hoek met spellen en je kunt een replica van de bronsschat opspelden of een speurtocht doen. Groot en klein kan met echt materiaal van een opgraving aan de slag in de ArcheoHotspot. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek, een lezingenprogramma en tal van activiteiten in de mei- en zomervakantie.

‘Liefs van Julia: Schatten uit de bronstijd van Noord-Holland’ is van 19 april tot en met 15 september 2019 te zien in Huis van Hilde. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag, 9-17 uur en op zaterdag en zondag, 11-17 uur. Huis van Hilde is gevestigd aan het Westerplein 6 te Castricum. Zie voor meer informatie: huisvanhilde.nl

Tekst: Huis van Hilde

Publicatiedatum: 16/04/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.