Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bouwmeester A.C. Bleijs na 120 jaar terug in Mokum

In 1903 deed de Hoorns-Amsterdamse architect Adrianus Bleijs zijn tekeningenarchief van de hand in een veilinghuisje aan de Oudezijds Voorburgwal 28. 120 jaar later brengen Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstel Hoorn, Bleijs weer terug naar Amsterdam met een tentoonstelling in de Amstelkerk.

Adrianus Cyriacus Bleijs (1842-1912) was een Nederlands architect, die een aantal katholieke kerken en andere bouwwerken ontwierp. Hij was een van de weinige katholieke architecten in die tijd die niet uitsluitend in neogotische stijl bouwde. Architectuurliefhebbers kennen hem onder meer van De Gekroonde Jaagschuit en de Sint Cyriacus en Franciscuskerk in Hoorn, en de Sint Nicolaaskerk en het Sint Elisabethgesticht in Amsterdam.

In totaal heeft architect Bleijs meer dan 225 ontwerpen op zijn naam staan, van eenvoudige verbouwingen tot scholen, gestichten en grote katholieke kerken. Zes verschillende panden zijn door Stadsherstel Hoorn en Stadsherstel Amsterdam gerestaureerd of worden op dit moment gerestaureerd.

A.C. Bleijs, St. Elizabeth-gesticht, Mauritskade 28, Amsterdam, 1888. Beeld Bouwkundig Weekblad, via Wikimedia Commons.

Naast de tentoonstelling in de Amstelkerk organiseren Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstel Hoorn ook lezingen, een wandeling, restauratiebezoeken én een oeuvreboek rond Adrianus Bleijs. Dat ligt vanaf 22 augustus in het Stadsboekwinkeltje aan de Reguliersgracht 67.

Tussen 21 augustus en 22 september is deze tentoonstelling gratis te bezoeken in de Amstelkerk (Amstelveld 10, Amsterdam). De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 9:00-17:00.

Bron: Stadsherstel Amsterdam/Wikipedia

Publicatiedatum: 21/08/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.