Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bergen (NH) eert componist Ten Holt met looproute

Magazine Monumentaal kondigt aan dat in kunstenaarsdorp Bergen (NH) een wandeling is uitgezet, gewijd aan Simeon ten Holt. Werk van de componist (1923-2012), wereldwijd vermaard om zijn Canto Ostinato, staat te boek als minimal music: klassieke pianomuziek verweven met jazz-elementen.

Hommage

De route door Bergen en omgeving is bedoeld als hommage aan Ten Holt, die honderd jaar geleden in het dorp geboren werd. De tocht voert langs acht locaties, voorzien van een QR-code. Zodra die met een smartphone gescand wordt, verschijnt achtergrondinformatie in tekst, beeld en muziek. De QR-codes staan ook op routepalen bij de locaties.

Vertrekpunt van de tocht is het Oude Raethuys in het centrum van Bergen. Vervolgens gaat het langs ’s mans geboortehuis de Doorntjes, het zomerverblijf van Adriaan Roland Holst en De Bunker waar Ten Holt woonde en werkte.

Zwaarteloze muziek

Wie nooit van Canto Ostinato van Simeon ten Holt heeft gehoord, leeft of onder een steen of is afkomstig van een ver weg gelegen planeet, constateerde eerder dit jaar Klassieke Zaken, magazine voor liefhebbers van klassieke muziek.

Ten Holts meesterwerk uit de jaren zeventig van de twintigste eeuw heeft niet alleen (muziek)geschiedenis geschreven, het is nog steeds muziek die regelmatig zorgt voor concerten die uitmonden in complete happenings. Er zijn vele versies mogelijk. De compositie, destijds uitgevoerd met drie vleugels en een elektronisch orgel, ging op 25 april 1979 in première in de Ruïnekerk in het centrum van Bergen. “Zwaarteloze muziek zonder vormbeperking”, schreven critici.

Canto Ostinato is een tonale compositie van variabele lengte voor toetsinstrumenten. Het stuk werd gecomponeerd tussen 1973 en 1976 onder de naam Perpetuum. Een paar maanden voor de eerste uitvoering werd de titel Canto Ostinato gekozen. Canto (cantate) verwijst naar de melodie of een kort muzikaal motief, Ostinato naar herhaling.

De eerste vier maten van Canto Ostinato van Simeon ten Holt, 1979, gepubliceerd door Donemus, beeld Simeon ten Holt via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0.

Berger Bende

Simeon ten Holt maakte deel uit van een groep kunstenaars die naam verwierf als De Berger Bende. Daartoe behoorden ook Jacob van Donselaar (componist), Adriaan Roland Holst (dichter), Gerrit Kouwenaar (dichter) en H.C. ten Berge (schrijver).

De nieuw uitgezette route in het dorp in Noord-Holland kan zowel te voet als met de fiets worden afgelegd. Reserveer voor de wandeling – qua afstand en tijd – een ochtend of middag. De fietstocht vergt twee uur. Routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar bij Museum Kranenburgh en de Eerst Bergensche Boekhandel en Boekhandel Thomas in Bergen. Kijk hier voor meer informatie.

Bron en beeld: Monumentaal

Publicatiedatum: 22/08/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.