Biografie: De laatste bewoner van Slot Purmersteyn

'Hij bikt en bikt, kleine tikjes met de hamer volstaan om het gat zo groot te maken dat hij zich er doorheen zal kunnen wurmen. De vrijheid lonkt. De hamer heeft hij al niet meer nodig. Met de beitel in beide handen steekt hij het laatste steen weg. Hij voelt zijn hart in zijn keel kloppen. Vrij! Bijna!'

Book 1 min

Het Slot Purmersteyn stond in 1733 letterlijk op instorten, maar toch had het nog één laatste bewoner: Meynard Albert Sonck de Vries (1702-1737). Meynard is allerminst een sieraad van de vooraanstaande Hoornse regentenfamilie Sonck waarvan hij deel uitmaakt. Hij is tot levenslang veroordeeld wegens het aanzetten tot een aanslag met dodelijke afloop op een schepen uit Heiloo én wegens ‘sodomie’ (homofilie). Daarom zit hij opgesloten in een kerker van Slot Purmersteyn in Purmerend.

De krappe ruimte staat symbool voor een leven vol beperkingen: als laatste Sonck – hij heeft de achternaam van zijn moeder meegekregen om de familie voor uitsterven te behoeden – wordt van hem verwacht dat hij én voor het regentschap gaat én voor nageslacht zorgt. Maar wat wil hij zelf? Vanuit zijn cel blikt hij terug op wat het leven hem tot nu toe heeft gebracht. En hij probeert te ontsnappen om zijn vrijheid te vinden.

Deze historische biografie van Marcel van Stigt (1961) is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het boek is door Van Stigt als paperback uitgebracht en nu te koop voor € 19,50 op Boekenbestellen.nl.

Publicatiedatum: 07/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN