Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Beluister de NIOD Rewind podcast

In de Engelstalige NIOD Rewind podcast on war & violence interviewt Anne van Mourik historici over de geschiedenis van massaal geweld, genocide en oorlog. Elke paar weken verschijnt een nieuwe aflevering. Wat zijn de belangrijkste kwesties en nieuwe inzichten? Hoe verhoudt de geschiedenis van geweld zich tot het huidige debat? De NIOD Rewind podcast gaat in op vernieuwend onderzoek, interessante methoden en nieuwe publicaties. Alle afleveringen zijn te beluisteren via ons Soundcloud account of in je favoriete podcast platform.

Nieuw: aflevering 38

Waarom stierven er tijdens de Tweede Wereldoorlog relatief veel psychiatrische patiënten in Nederlandse psychiatrische instellingen? Anne van Mourik interviewt Eveline Buchheim (NIOD) en Ralf Futselaar (NIOD en Erasmus Universiteit Rotterdam) over hun boek ‘Uit Zorg Verdreven’.

In Nazi-Duitsland werden psychiatrische patiënten gedood als onderdeel van het ‘euthanasieprogramma’ van het regime, dat erop gericht was om individuen die genetisch en economisch als ‘ongewenst’ werden beschouwd uit te roeien. Heeft deze nationaalsocialistische ideologie ook bijgedragen aan de oversterfte onder de Nederlandse psychiatrische populatie? En hoe was het leven voor patiënten en personeel in psychiatrische instellingen tijdens de oorlog?

Luister de Engelstalige NIOD Rewind podcast via je favoriete podcastplatform of luister hier.

Meer weten?

Wil je meer weten over psychiatrische patiënten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees hier meer over het ‘Over zorg verdreven’, het boek dat Eveline Buchheim en Ralf Futselaar schreven.

Anne van Mourik interviewt Eveline Buchheim en Ralf Futselaar in het archief van psychiatrische instelling Dennenoord (Zuidlaren). Foto: NIOD.

Bron: NIOD

Publicatiedatum: 11/06/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.