Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Begeleid wonen in een boerderij uit 1880

Stadsherstel Amsterdam is eind 2017 eigenaar geworden van de Margaretha’s Hoeve aan de Hoofdweg in Nieuw-Vennep. De afgelopen twee jaar is de verlengde stolpboerderij uit 1880 gerestaureerd en herbestemd, zodat vanaf mei 2020 zorgondernemers Resi en Rogier Vroegindeweij in deze Herbergier in de Haarlemmermeer een liefdevol thuis kunnen bieden aan ouderen met geheugenproblemen. In de voormalige stal zijn 17 appartementen met een eigen badkamer, met douche en toilet, gebouwd. Elk appartement in het monument is uniek en verschilt qua oppervlakte. In de appartementen zijn de vloerbalken of de oude kapconstructie mooi zichtbaar.

In het hart van de hoeve is voor de gasten een gezamenlijke woonkamer met open woonkeuken gerealiseerd. Ook hier komt de grote houten gebintconstructie goed tot zijn recht. De spanten met gebintstijlen houden het dak omhoog. Alleen de delen die verrot of aangetast waren, zijn vervangen. Er moest wel eerst een volledig nieuwe fundering komen. “We zagen tijdens het heien dat de linkerkant van de boerderij voor een deel begon te zakken. Extra funderingsonderzoek maakte duidelijk dat het betreffende deel niet op palen was gebouwd zoals de rest, maar alleen op staal. Nadat de boerderij in 1880 volledig was uitgebrand, heeft men de nieuwe boerderij een stuk breder gemaakt. Deels op de oude fundering en deels op een nieuwe”, aldus projectleider Willem van Iterson.

Bijzonder aan deze locatie is dat naast de Margaretha’s Hoeve het tbc-huisje, een prefab houtskeletbouw gebouwtje in Zwitserse chaletstijl met een gerestaureerd draaimechaniek, na restauratie is teruggeplaatst. Het tbc-huisje is eind 19e eeuw op het erf van de Margaretha’s Hoeve neergezet door de toenmalige eigenaar boer Jan Dirk Bulk. In de zomer kwamen familieleden, die kampten met astmatische klachten, uit Den Haag logeren, want daar in de polder was er tenminste frisse lucht. Zij vertoefden in het tbc-huisje en konden uit de wind en meedraaiend met de zon van de frisse lucht genieten. Dit soort huisjes kwamen wel vaker voor in groene gebieden, maar ze beginnen steeds zeldzamer te worden.

Margaretha’s Hoeve te Nieuw-Vennep. Foto: Stadsherstel Amsterdam – Aart Jan van Mossel.

Aandacht voor de mens

Zorgondernemers Resi en Rogier Vroegindeweij beheren de woonvoorziening en samen met hun twee kinderen wonen zij in het voorhuis van Herbergier Nieuw-Vennep. Het echtpaar Vroegindeweij en hun team garanderen een zorgvolle en huiselijke woonomgeving. Resi: “We vinden het belangrijk dat ook echtparen welkom zijn in Herbergier Nieuw-Vennep. Als één een diagnose heeft en de ander niet, kan men toch bij ons als paar komen wonen. Dit is anders dan hetgeen in de reguliere zorg gebruikelijk is. Er zijn nog appartementen beschikbaar, meer informatie is te vinden op onze site www.herbergier.nl/nieuw-vennep”.

Bron: Stadsherstel Amsterdam

Publicatiedatum: 15/05/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.