Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ambitieuze plannen voor Westerhem

De stolpboerderij Westerhem in de Beemster is een uniek exemplaar omdat hij hoort bij een vrijstaand herenhuis waar de (heren)boer woonde. De woonkamer met bedstede in de stolp was bedoeld voor de boerenknecht met zijn gezin. De stolp en het huis werden in 1877 gebouwd voor de herenboer en burgemeester Hendrik Scheringa. Nu is de stolp in bezit van het Historisch Genootschap Beemster en is hij ingericht als Agrarisch Museum. Maar dat zal niet zo blijven want het Historisch Genootschap Beemster heeft ambitieuze plannen.

Bezoeker bezoekerscentrum

De Beemster, een van de oudste en grootste droogmakerijen van de 17de eeuw, verdient een volwaardig museum waar de geschiedenis van dit werelderfgoed wordt verteld. Dat vindt het Historisch Genootschap Beemster, dat plannen maakt om van Westerhem een dynamisch Beemster bezoekerscentrum te maken. De plannen, waaraan al zo’n jaar of tien wordt gewerkt, bevinden zich in een vergevorderd stadium. De grote inspirator is Jan Jobsis (74), directeur van het Agrarisch Museum en voorzitter van de Stichting Beheer Gebouwen van het Historisch Genootschap Beemster.

Stolp blijft hetzelfde

Jobsis: “Het grootste struikelblok was het parkeerprobleem. Als er veel bezoekers komen, moeten die hun auto niet in de nieuwe woonwijk Westerhem zetten. Dat begreep de gemeente Beemster ook en die heeft gezorgd voor een oplossing op korte afstand van het museum. Daarnaast moet de stolp (16 x 16 m) worden uitgebreid en dat doen we door de hooiberg te herbouwen tussen de stolp en bijbehorende schuur. Weliswaar iets groter dan de originele hooiberg die in de loop der jaren is verdwenen. In ieder geval behouden we de stolp zoals hij is, want dat is ons belangrijkste bezit.”

Bron: Boerderijen Stichting Noord-Holland

Publicatiedatum: 09/09/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.