Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

75 jaar Vrijheid in Hoorn vieren we thuis

De Tweede Wereldoorlog eindigde 75 jaar geleden. Dat zouden we groots gaan vieren in het hele land - ook in Hoorn, Blokker en Zwaag. Maar alle voorbereidingen ten spijt voor theaterroutes, tentoonstellingen en vrijheidsmaaltijden: onze vrijheid vieren we dit jaar noodgedwongen thuis. Daar laat het Comité 40-45 Hoorn en de projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn het echter niet bij zitten. Zo kan bijvoorbeeld online herdacht worden in Hoorn op 4 mei. En op 5 mei kunnen we massaal de vlag uithangen in Hoorn. Doe je mee?

Online toespraak van de burgemeester

Er zijn weliswaar Hoornse activiteiten afgelast, maar een aantal worden doorgeschoven naar het najaar. Theater Op de Bon vindt plaats in het Cultureel Weekend op 5 september, en de muziekvoorstelling Stil Verzet van Westend wordt op 21 en 22 november opgevoerd. Maar waar mogelijk wordt in Hoorn rond 4 en 5 mei toch samen herdacht en de vrijheid gevierd. Dat gebeurt gedeeltelijk online, dus gewoon thuis. De Stille Tocht lopen we niet met elkaar, maar via een Facebooklivestream kan iedereen op 4 mei thuis kijken naar een live-reportage vanuit Hoorn. Beleef de herdenking met de kranslegging van Eddy Boom, voorzitter van Comité 40-45 Hoorn, en burgemeester Jan Nieuwenburg. Na de speech van de burgemeester klinkt het Wilhelmus op het carillon vanuit de Grote Kerk Hoorn. Daarna volgt de documentaire ‘De oorlog van mijn vader’ van Joost Schrickx die gratis thuis te volgen is.

Hoorn na de bevrijding, 1945. Collectie Westfries Archief.

Heel Hoorn Vlagt op 5 mei

Als het door kan gaan verbeeldt op 5 mei het bord op de Roode Steen onze vrijheid door de gezamenlijke bloemenzee. Leuk detail: dagelijks wordt hiervan een timelapse filmpje gemaakt zodat in sneltreinvaart wordt afgedraaid hoe de Hoornse bevolking het Bevrijdingsbord een-voor-een vult met bloemen. Deze filmpjes zullen dagelijks op de website tussen 2 en 5 mei te zien zijn. En Heel Hoorn Vlagt op 5 mei. Doe je mee? Zo kleuren we de stad en vieren we toch gezamenlijk de vrijheid. Andere zaken houden we nog tegoed. Niet alleen theatervoorstellingen dus, maar ook diverse tentoonstellingen die in het najaar zullen plaatsvinden. Open Joodse Huizen zal de editie van dit jaar verplaatsen naar volgend jaar. De juiste data daarvoor volgen nog.

Hoorn na de bevrijding, 1945. Collectie Westfries Archief.

Lees er meer over op de website Vrijheid in Hoorn en like de Facebookpagina 75 jaar vrijheid in Hoorn voor het laatste nieuws. Want ook dit jaar gaan we vrijheid vieren in Hoorn. Omdat vrijheid nooit vanzelfsprekend is – zeker nu niet.

Bron: 75 jaar vrijheid in Hoorn

Publicatiedatum: 04/04/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.