Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Grote Kerk Naarden: Baken van Holland

De deuren van de Grote Kerk Naarden zijn weer open voor publiek! Ontdek het 'Baken van Holland' met een nieuwe audiotour of vereeuwig jezelf op het dak. Vooraf reserveren is verplicht.

De Grote Kerk Naarden is sinds 4 juni weer open! Met een nieuwe audiotour via je eigen smartphone ontdek je alles over het gebouw en de geschiedenis. Daarnaast kan je jezelf vereeuwigen op het dak van de kerk. Aan het eind van de tour ligt er een leitje klaar waarop je een persoonlijke boodschap kunt schrijven. Het wordt later op het dak gespijkerd dat op dit moment gerenoveerd wordt.

Een bezoek is ook mogelijk zonder gebruik van de audiotour, bezoekers krijgen dan een algemene routekaart. Ook zijn er filmpjes in Nederlandse gebarentaal beschikbaar, die op een smartphone met een QR-code zijn af te spelen.

Onder de titel ‘Baken van Holland’ is de Grote Kerk Naarden weer open voor publiek. Foto: Grote Kerk Naarden.

Restauratie van het dak

Ondanks alles wat er in deze tijd gebeurt, gaat de restauratie aan het dak van Grote Kerk Naarden wel gewoon door. Inmiddels zijn de leidekkers hard aan het werk aan de zuidzijde van de kerk (Sint Annastaat) en vanaf de steigers rondom de toren vindt er een inspectie en restauratie plaats aan de torenspits en de muren van de toren. De wijzerplaten en de torenhaan zijn gerestaureerd en staan te wachten om teruggeplaatst te worden. Naar verwachting zullen de vergulde haan en het kruis begin juli weer op de ruim 70 meter hoge torenspits staan.

Het afgelopen jaar werden allerlei plannen gemaakt voor een evenement rond de restauratie van het dak. In april zou minister Van Engelshoven de publieksteiger openen en daarna zou gedurende drie maanden het programma Hemelbestormers op de steiger en in ons gebouw plaats vinden. Helaas moesten ook wij onze deuren sluiten als gevolg van de Coronacrisis. En hoewel er nu weer wat ruimte ontstaat, hebben wij moeten besluiten de publiekssteiger niet meer te openen. De 1,5 meter afstandregel is daar niet toe te passen. Het project Hemelbestormers is daarmee overigens niet helemaal van de baan. Daarover vertellen wij u later in het jaar meer.

Veilig bezoek

Uiteraard staat de veiligheid van bezoekers en medewerkers centraal. Voorlopig is het alleen mogelijk om een bezoek te brengen aan Grote Kerk Naarden door vooraf een kaartje te kopen via de website. Tickets zijn online te koop voor ā‚¬ 4,50 per persoon, inclusief audiotour en leitje. Tickets worden verkocht per tijdslot, elk kwartier zijn er maximaal acht tickets beschikbaar. Zo kan het aantal bezoekers dat tegelijk in de kerk aanwezig is gereguleerd worden. Bezoekers volgen een genummerde route. Ook worden extra hygiĆ«nemaatregelen getroffen. De kerk is geopend op donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Op de dagen dat de kerk te bezoeken is, is ook de Kleyne Winkel van Grote Kerk Naarden open. Je vindt er allerlei nieuwe eigentijdse producten in onze huisstijl; van totebag tot theedoek en van stropdas tot stuiterbal. Met je bezoek en je aankoop steun je ook nog eens een goed doel: het behoud van het rijksmonument Grote Kerk Naarden!

Bron: Grote Kerk Naarden

Publicatiedatum: 09/06/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.