Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

600 jaar Hilversum

Hilversum bestaat 600 jaar en dat betekent het hele jaar feest! Tot en met 30 juni is in het pop-up museum in de Gooische Brink een tentoonstelling te zien over Hilversum in 100 voorwerpen. Bij de tentoonstelling is ook een speciale podcast gemaakt over topstukken uit de expositie.

Op 4 maart is Hilversum 600 jaar oud geworden. Op 2-4 maart is dit gevierd met zoveel mogelijk Hilversummers tijdens het Jubileumweekend. Hiermee is ook het startsein gegeven voor een jaar lang feest. Het hele jaar vinden er grote en kleine initiatieven plaats voor de verjaardag van de stad. Wil je weten wat er te doen is? Bekijk de agenda op de speciale themawebsite.

Beeld: 600 jaar Hilversum.

Schapen, stoomtram, schilderen

Ook Collectie Hilversum viert het zeshonderd jarige bestaan van de stad met de tentoonstelling ‘Schapen, Stoomtram en Schilderen – De geschiedenis van Hilversum in (zes)honderd voorwerpen’. Op de tentoonstelling in het pop-up museum in de Gooische Brink worden 100 unieke voorwerpen gepresenteerd uit de historische collectie van de gemeente Hilversum. De tentoonstelling is nog tot en met 30 juni gratis te bezoeken. Het pop-up museum is geopend van donderdag t/m zondag 12.00 – 17.00 uur.

Speciaal voor het 600-jarige bestaan van de stad zijn er ook 600 bijzondere voorwerpen uit de gemeentelijke collectie digitaal toegankelijk gemaakt. Deze zijn te zien in het online-museum collectiehilversum.nl.

‘Schapen, Stoomtram en Schilderen – De geschiedenis van Hilversum in (zes)honderd voorwerpen’. Beeld: Collectie Hilversum.

Podcast

Speciaal vanwege dit jubileum ging podcastmaker Caspar Stalenhoef in gesprek met gastconservator Eliane Odding over enkele topstukken in deze expositie. M.C. Escher, de kunstenaar die bekendstaat om zijn wiskundige lijnenspel en listig gezichtsbedrog, maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog een tekening van het Raadhuis in Hilversum. Dit keer voegde hij zélf geen bizarre aspecten toe; dat had de Duitse bezetter al met het gebouw gedaan. Deze tekening is onderdeel van de Collectie Hilversum en is nu te zien in de tijdelijke tentoonstelling ‘Schapen, stoomtram en schilderen. De geschiedenis van Hilversum in (zes)honderd voorwerpen’.

Beluister de podcast op Spotify of hieronder.

Bron: 600 jaar Hilversum en Collectie Hilversum

Publicatiedatum: 12/06/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.