Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuw platform brengt ode aan vrouwen van Amsterdam

Onlangs is het nieuwe digitale platform 'Vrouwen van Amsterdam – een ode' van het Amsterdam Museum live gegaan met een eerste aantal mooie en ontroerende odes. Laat je inspireren en maak je eigen ode aan een vrouw die impact heeft gehad op de stad Amsterdam. Jouw ode wordt onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum en komt op het platform. Van de meest bijzondere bijdragen worden een tentoonstelling, een boek en een podcast gemaakt.

Vind jij het ook raar dat vrouwen zo onzichtbaar zijn in de geschiedenis van Amsterdam? Breng een ode aan een vrouw die iets betekend heeft voor Amsterdam en verrijk de geschiedenis! Je ode wordt onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum. Bekijk alle ode’s op het online platform Vrouwen van Amsterdam.

Lize Korpershoek schreef een ode aan Aletta Jacobs. Foto: Amsterdam Museum.

Ode aan Aletta Jacobs

Zo schreef de Amsterdamse twintiger Lize Korpershoek een ode aan Aletta Jacobs: ‘Ik bewonder u omdat u in een tijd waarin Niemand zich druk leek te maken over de ondergestelde plek van de vrouw In de maatschappij, u vond dat het anders moest: dat gelijkwaardige behandeling iets was om na te streven i.p.v. het gebrek ervan te accepteren. Ik bewonder u ondanks pesterijen tijdens uw studie, boze brieven van collega huisartsen (die stiekem hartstikke nieuwsgierig waren naar het pessarium als ze u één-op-één spraken) en een systeem dat constant tegenwerkte bleef doen wat u deed.’ Haar volledige ode is hier te lezen of hieronder als video te bekijken.

Workshop: een ode maken

Weet je al naar wie je een ode wil schrijven? Of wil je graag een ode schrijven, maar weet je nog niet naar wie? Meld je aan voor de gratis workshop ode-schrijven op 6 of 7 juli! Tijdens deze workshop helpt het Amsterdam Museum je op weg aan de hand van korte opdrachten, denkoefeningen en inspiratiemateriaal. Na afloop van de workshop kan je jouw ode insturen (of natuurlijk thuis eerst afronden). Meer informatie en aanmelden.

Bron: Amsterdam Museum

Publicatiedatum: 14/06/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.