In een keurige rij staan ze opgesteld: de poppen met achttiende- en negentiende-eeuwse jakjes en japonnen. De kledingstukken hebben allemaal zachte pasteltinten of lieflijke, bloemige motiefjes. Ze benadrukken het figuur en de vrouwelijkheid van de draagster.
Dwars ertussen staan creaties van hedendaagse ontwerpers. Ze springen eruit door hun opvallende kleuren en designs; hoe groter en heftiger, hoe beter. Deze dialoog tussen het heden en het verleden voltrekt zich in de tentoonstelling ‘Fashion Statements’ in het Amsterdam Museum.
Creëren en reflecteren
‘Een uitwisseling van statements’, zo omschrijft het museum de tentoonstelling zelf. In zes thema’s stelt het museum vragen over mode en identiteit. Bijvoorbeeld over lichaamsvormen, van korset tot hoepelrok. Eeuwenlang hebben vrouwen zich voor een slanke taille in korsetten gehesen, zwanger of niet. En was een brede hoepelrok een teken van grote rijkdom. Met hedendaagse creaties reflecteert ontwerpster Ninamounah op lichaamsvormen in de mode.
Een ander thema is uitbundigheid, vertegenwoordigd door de rijkelijk geborduurde herenkostuums uit de achttiende eeuw. Zulke kostuums waren handwerk en dus ongelofelijk kostbaar, een echt statusobject. De kostuums worden gepresenteerd naast kledingstukken van de toonaangevende ontwerper Bas Kosters, wiens creaties eveneens schitteren door overdadigheid in prints, borduursels, kleuren en texturen.
300 jaar mode
Wie driehonderd jaar Nederlandse mode wil bewonderen, zonder daarbij diepgaande thema’s te schuwen, kan nog de hele zomer terecht bij het Amsterdam Museum. De tentoonstelling ‘Fashion Statements’ is te zien tot en met 9 september 2019.
Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het Amsterdam Museum.
Tekst: Sarah Remmerts de Vries
Publicatiedatum: 23/04/2019
Vul deze informatie aan of geef een reactie.