
Aan het einde van de zestiende eeuw wordt in Amsterdam de Lutherse gemeente gesticht. In de zeventiende eeuw is ongeveer twintig procent van de bevolking luthers en vele gebouwen herinneren hieraan, zoals de Oude Lutherse Kerk aan het Spui en de Ronde Lutherse Kerk aan het Singel. De Lutherse kerk en diaconie verzamelden in de loop der geschiedenis belangrijk erfgoed.

Het Luthers Diaconiehuis aan de Nieuwe Keizersgracht, ca. 1773. Collectie Atlas Dreesmann, Stadsarchief Amsterdam.
Het Oude Mannen- en Vrouwenhuis is in 1772 gebouwd als onderdeel van de Evangelisch-Lutherse Diaconie. Het speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen in de stad. Het gebouw draagt de naam Wittenberg, genoemd naar de plaats waar Maarten Luther in 1517 zijn stellingen over de hervorming van de toenmalige kerk verkondigde. Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de Reformatie.
In het voormalige Oude Mannen- en Vrouwenhuis is tegenwoordig het Luther Museum gevestigd. Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De erfgoedcollectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Breenbergh en Ruysdael, zilver en authentieke meubelstukken. Luther Museum Amsterdam laat hier het verhaal zien van een nieuwe start als kerkgemeenschap, met een eigen wijze van geloven en veel zorg voor elkaar.
Bekijk hier op 13 januari vanaf 16.00 uur live de viering van 250 jaar Oude Mannen- en Vrouwenhuis op YouTube.
Bron: Luther Museum Amsterdam
Publicatiedatum: 13/01/2022
Vul deze informatie aan of geef een reactie.