Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo

Alle bijzonderheden van 100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo zijn nu gebundeld in een boek. Een prachtig lees- en kijkboek met volop foto’s en het complete overzicht van alle opgravingen in Heiloo. Aan de hand van een tiental thema's hebben professionals en vrijwilligers verhalen geschreven over hun archeologische werkzaamheden. Zo schetsen zij het ontstaan van het landschap en haar eerste bewoners vanaf de bronstijd. De geschiedenis en de huidige activiteiten van de Stichting Regionale Archeologie Baduhenna staan beschreven.

Toen in 1921 de eerste archeologische vondst in Heiloo gedaan werd, realiseerde men nog niet dat dit de start was van een lange ontdekkingstocht naar het ontstaan en het gebruik van de strandwal. De interesse voor archeologie was gewekt en in de 100 jaar die volgden werden de geheimen van de vroegere bewoners langzamerhand prijsgegeven.

Het boek “Heiloo onder je voeten, 100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo” bundelt de schat aan informatie die “bovengronds” is gekomen. Een schets van de eerste voetafdruk uit de bronstijd tot aan onze voetstappen in dit prachtige dorp.

De archeologen vertellen wat zij tegenkwamen tijdens hun onderzoeken. Hoe zij verrast werden door bijzondere sporen en vondsten. Zij beschrijven het ontstaan van de strandwal waar Heiloo op ligt en ontdekten dat er al veel eerder in dit gebied werd gewoond dan altijd werd aangenomen. Heiloo kwam al snel op de kaart te staan als een bijzondere plaats in archeologenland.

De amateur archeologen, zij die erbij waren, vertellen hoe zij kris kras door Heiloo op pad gingen om oude sporen te ontdekken. Zij hebben 100 jaar archeologisch onderzoek vastgelegd, een schat aan informatie die over vrijwel ieder plekje van Heiloo vertelt wat er onder je voeten ligt.

Daarbij het verhaal van de enthousiaste vrijwilligers die het belang van de archeologie in Heiloo onder de aandacht wisten te brengen, waardoor tot op de dag van vandaag nieuwe ontdekkingen gedaan worden en alle informatie en veel vondsten te bewonderen zijn in Archeologisch Museum Baduhenna.

In “Heiloo onder je voeten” maak je kennis met mensen die vóór jou op dezelfde plek leefden, maar in een totaal andere wereld. Een rijke afwisseling van tekst en beeld, een mooi kijk- en leesboek om regelmatig door te bladeren.

Dit boek maakt nieuwsgierig naar de eigen omgeving en nodigt uit om de archeologische schatten van Heiloo te koesteren en te gaan bewonderen.

Omslag van het boek. Via Archeologisch Museum Baduhenna.

Titel: “Heiloo onder je voeten, 100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo.”
Redactie: Fons Morsch
Jaar: 2021
Uitgever: Stichting Regionale Archeologie Baduhenna
Aantal blz.: 136 hardcover
Prijs: €15,-
Verkoop: in Museum Baduhenna Heiloo en de boekhandels van Heiloo

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rita Morsch op communicatie@baduhenna.nl

Publicatiedatum: 23/11/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.