Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

10 jaar fortenstichting Liniebreed

Oneindig Noord-Holland feliciteert Stichting Liniebreed Ondernemen met het tienjarig jubileum! Op 6 april bestond de stichting, die zich inzet voor de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, precies 10 jaar. Om dat in tijden van corona te vieren ontvingen haar partners een traktatie thuis.

Directeur Juke van Niekerk aan het woord over het jubileum: ‘Op 6 april 2011 tekenden we de oprichtingsakte en om eerlijk te zijn hadden we toen geen idee waar we aan begonnen. Met de steun en collegialiteit van vele fort- en linie-ondernemers, eigenaren, natuur beherende organisaties, waterschappen, vrijwilligers, provincies en gemeenten, met vallen en opstaan, met passie en enthousiasme voor ons unieke erfgoed en dankzij en ondanks vele liniefluctuaties staan we er vandaag nog steeds.’

Forten en waterlinies staan volop in de belangstelling. Restauraties, nieuwe vormen van gebruik en innovaties op het gebied van duurzaamheid gaan hand in hand met een groeiende toestroom van mensen die genieten van het fascinerende erfgoed. De Stichting Liniebreed Ondernemen is destijds van de grond getild om alle initiatieven te bundelen. ‘Leidend was en is’, aldus Van Niekerk, ‘de overtuiging dat historisch erfgoed alleen valt te behouden als het wordt gebruikt’.

Op 6 april was het feest op Fort Nieuwersluis, waar de organisatie haar kantoor heeft. Foto: Stichting Liniebreed Ondernemen.

Expeditie Waterlinie

Liniebreed promoot forten, (water)linies, vestingen en bunkers in Nederland, ondersteunt het ondernemerschap, verbindt allerhande linie-partijen, support vrijwilligers en adviseert ondernemers over een gezonde exploitatie of forten en andere linielocaties.

Met de informatieve website forten.nl, het magazine FORT!, het fortenfestival en tal van culturele activiteiten laat de stichting Nederlanders genieten van hun culturele erfgoed. Ook is er een speciale speurtocht ontwikkeld om het tienjarig jubileum te vieren: Expeditie Waterlinie. Iedereen met (klein)kinderen kan deelnemen aan deze speurtocht, met als beloning het ‘bezoeken’ van 12 forten in Nederland. Het betreft een combinatie van actief bewegen en speuren in de buurt en het online lezen over de forten.

Partners ontvingen per post een traktatie om het jubileum te vieren. Foto: Stichting Liniebreed Ondernemen.

Bronnen: Stichting Liniebreed Ondernemen en Monumentaal

Publicatiedatum: 14/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.