Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Van Gogh en de Roulins. Eindelijk weer samen

03-10-2025 - 11-01-2026

In minder dan twee jaar maakte Vincent van Gogh zesentwintig portretten van één familie. In het Zuid-Franse Arles ontstond tussen Van Gogh en postbode Joseph Roulin, zijn vrouw Augustine en hun drie kinderen een bijzondere band die zou leiden tot een van de meest indrukwekkende portrettenreeksen uit de kunstgeschiedenis. Een groot deel van deze unieke serie portretten, die nu verspreid is over musea en privécollecties wereldwijd, wordt dit najaar voor het eerst samengebracht in de tentoonstelling Van Gogh en de Roulins. Eindelijk weer samen.   

Een bijzondere vriendschap

Toen Van Gogh in 1888 in Arles aankwam, had hij moeite om aansluiting te vinden bij de lokale bevolking. In Joseph Roulin vond hij echter een ware zielsverwant. De postbode met zijn imposante baard en blauwe uniform werd een geliefd model én Van Goghs beste vriend in de Zuid-Franse stad. Van Gogh schilderde niet alleen Joseph, maar ook diens vrouw Augustine en hun drie kinderen: de zeventienjarige Armand, de elfjarige Camille en baby Marcelle.

Toen Van Gogh eind 1888 werd getroffen door een ernstige mentale crisis, bleek Joseph Roulin een onmisbare steun. Hij bezocht de kunstenaar dagelijks in het ziekenhuis en hield Vincents broer Theo trouw op de hoogte via een serie brievendie nu voor het eerst samen worden tentoongesteld. Deze brieven vormen samen met de portretten een unieke weerslag van deze bijzondere vriendschap.

Links: Vincent van Gogh, Postbode Joseph Roulin, 1888, Museum of Fine Arts, Boston (Schenking van Robert Treat Paine). Rechts: Vincent van Gogh, Augustine Roulin (La Berceuse), 1889, Museum of Fine Arts, Boston (Nalatenschap van John T. Spaulding).

‘Ik heb portretten gemaakt van een heel gezin, dat van de postbode (…) – man, vrouw, kindje, de kleine jongen en de zoon van 16 jaar (…). Je begrijpt wel hoezeer ik me in m’n element voel’. – Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, Arles, ca. 1 december 1888

Links: Vincent van Gogh, Marcelle Roulin, 1888, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting). Rechts: Vincent van Gogh, Camille Roulin, 1888, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

Het moderne portret

De portretten die Van Gogh van de familie maakte, weerspiegelen zijn diepste artistieke ambities. Hij wilde meer vastleggen dan alleen een fysieke gelijkenis. In de traditie van zijn grote voorbeelden Rembrandt en Frans Hals streefde hij ernaar om door te dringen tot de ziel van zijn modellen – een ambitie die samenviel met zijn persoonlijke zoektocht naar verbinding in een periode van toenemende eenzaamheid en psychische problemen.

Links: Vincent van Gogh, Armand Roulin, 1888, Museum Folkwang, Essen. Rechts: Frans Hals, Een schutter die een berkenmeier vasthoudt (bekend als De vrolijke drinker), ca. 1628-1630, Rijksmuseum, Amsterdam.

Context

De tentoonstelling plaatst de Roulin-portretten in een bredere kunsthistorische context door ook werk te tonen van Frans Hals, Rembrandt en Adriaen van Ostade – kunstenaars die Vincent intensief bestudeerde. Daarnaast is er werk te zien van Paul Gauguin, die tijdens zijn verblijf in het Gele Huis in Arles zelf enkele leden van de familie Roulin portretteerde.

Bijzonder zijn de foto’s van de familieleden, gemaakt tussen 1902 en 1955, die laten zien hoe Joseph, Augustine, Armand, Camille en Marcelle Roulin er later in hun leven uitzagen.

Op de tweede etage van de tentoonstelling komen bezoekers via een levensgrote replica van het Gele Huis in Van Goghs atelier terecht, waar hij de Roulins portretteerde. Oude foto’s van Arles completeren deze ervaring.

Joseph Roulin op 60- of 61-jarige leeftijd, c. 1902, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

De tentoonstelling is eerst te zien in het Museum of Fine Arts in Boston (30 maart – 7 september 2025) en vervolgens in het Van Gogh Museum in Amsterdam (3 oktober 2025 – 11 januari 2026). 

Bron: Van Gogh Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.