Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna

20-04-2024 - 18-05-2024

Ommetje Nauerna is een fietstocht door het zuidelijk deel van het Oer-IJ en boven het Noordzeekanaal, vanuit Café de Vlonder in Assendelft. Hieraan kunnen maximaal 10 personen deelnemen. Voor deze speciale dag is dit oude café weer opengesteld en ‘staat de koffie klaar’. Het ambacht van waard bestaat tenslotte sinds mensenheugenis en doet nog steeds dienst.

Na een korte presentatie, met gebruik van prachtige kaarten, over de geschiedenis van het Oer-IJ, waar buurtschap Nauerna aan grensde, gaat de excursie o.a. over de Noorder IJ en Zeedijk. Langs deze Noorder IJ en Zeedijk moest elke landeigenaar in de 12de eeuw op zijn eigen ‘hobrede’ een stuk dijk aanleggen zodat het verveende land van o.a. de Assendelverpolder beschermd werd tegen de grillen van het Oer-IJ.

De excursie gaat ook langs de Liniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam die op de lijst van UNESCO staat. De excursie eindigt met een bezoek en rondleiding aan Molen De Pauw in buurtschap Nauerna. In dit Zaanse buurtschap staat sinds enkele jaren de enige hennepklopper ter wereld.

Tijdens deze fietsexcursie laten Oer-IJ gidsen de deelnemers het landschap ‘lezen’ vanuit de ontstaansgeschiedenis. En is blijft ruimte om te fantaseren over hoe het er in achterliggende eeuwen uit moet hebben gezien. Ga het mee ontdekken, dit eeuwenoude landschap van een (bijna)
verdwenen rivier!

Informatie:

  • Start zaterdag 20 april en zaterdag 18 mei 2024 om 10.00 uur start vanaf Café De Vlonder (Nauerna 28, 1566 PC Assendelft)
  • opgeven via Info@oerij.eu
  • vermeld s.v.p. mobiele nummer en mailadres
  • deelname 5 euro p.p. (komt ten goede aan de Stichting) + entree molen + koffie
  • neem regenkleding, drinken en goede conditie mee
  • bij zeer slecht weer volgt afbericht
  • excursie eindigt uiterlijk 13.30 uur
  • bij afzegging s.v.p. tijdig melden aan info@oerij.eu

Bron: Stichting Oer-IJ

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.