Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Food for Thought

03-11-2023 - 05-01-2025

Het Scheepvaartmuseum presenteert Food for Thought: een vogelvlucht door de wereld van ons voedsel door de lens van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen. In deze tentoonstelling gaat Van Lohuizen in foto en video op zoek naar de oorsprong van ons voedsel, en de rol van Nederland en de scheepvaart in het voedselsysteem. De tentoonstelling is onlangs wegens succes verlengd tot 5 januari 2025.

In Food for Thought neemt Van Lohuizen de bezoeker mee naar Nederland, de Verenigde Emiraten, Saudi-Arabië, de Verenigde Staten, Kenia en China. Grote projecties en foto’s bieden een kijkje achter de schermen, van hypermoderne zaadveredelingsbedrijven en wereldhavens tot verticale landbouwbedrijven en slachterijen. De tentoonstelling geeft antwoord op de vragen waar ons voedsel vandaan komt en waar het naartoe gaat, en laat ook zien welke rol de scheepvaart en Nederland – de op één na grootste exporteur van agrarische producten – in het wereldwijde systeem spelen. Food for Thought laat zien hoe (maritieme) structuren en machtsverhoudingen van vroeger doorwerken in het heden en bevraagt hoe een meer gelijkwaardig en duurzaam voedselsysteem eruitziet.

Food for thought. Foto: Kadir van Lohuizen.

Een blik op voedselgigant China

De pas geopende zaal over China toont indrukwekkende beelden van deze voedselgigant en de geautomatiseerde processen die hier ontwikkeld worden: van plukrobots en robotautootjes die voedsel bezorgen tot landbouwdrones en volautomatische kranen in enorme havens. Het werk van Van Lohuizen maakt de enorme schaal inzichtelijk waarmee China ervoor probeert te zorgen dat de 1,4 miljard inwoners in de toekomst genoeg te eten hebben.

Kadir van Lohuizen: “Ik ben heel blij dat Het Scheepvaartmuseum een extra zaal vrij heeft gemaakt voor het zeer recente werk over China: het land waar voedselzekerheid en -veiligheid de hoogste prioriteit heeft, de eigen productie steeds groter wordt dan de import en automatisering en AI een steeds grotere rol gaan spelen.”

Gelijknamige producties van Uitgeverij Lannoo en de VPRO

Naast de verlenging van de tentoonstelling en de nieuwe zaal over China, komt het werk van Kadir ook te zien in een boek van Uitgeverij Lannoo en een documentaireserie van de VPRO. Het boek Food for Thought – dat ook gezien kan worden als een voedselatlas – verscheen op 4 april en gaat in op de facts and figures achter de globale voedselindustrie. In de gelijknamige documentaireserie geven de makers Doke Romeijn en Kadir van Lohuizen in vier afleveringen een kijkje achter de schermen in verschillende voedsellanden.

Food for thought. Foto: Kadir van Lohuizen.

Succesvolle partnerships

De tentoonstelling leidde al tot meerdere samenwerkingen met spraakmakende partners. In de laatste zaal van de tentoonstelling bieden Slow Food Youth Network en illustrator Jip van den Toorn een kritische reflecties op verschillende voedselketens, in beeldcolumns. In de audiotour leggen experts op het gebied van voedsel en transport, waaronder chef Lelani Lewis en journalist Jonas Kooyman van @havermelkelite, de link tussen het maritieme verleden en voedselsystemen. In de winter van 2024 vonden er in Het Scheepvaartmuseum drie inspirerende Food Nights plaats, waarbij bezoekers middels interactieve programma verder in gesprek konden gaan over dit onderwerp.

Over Kadir van Lohuizen

Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen (Utrecht, 1963) brengt met zijn werk in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft. De hele voedselketen trekt voorbij aan zijn lens: van hypermoderne zaadveredeling en gigantische opslagloodsen tot slachterijen en afvalverwerkers. Zijn onderzoek naar voedselstromen brengt hem naar landen over de hele wereld waar hij continu heen en weer wordt geslingerd tussen verwondering en verbijstering. Van Lohuizen won meerdere prijzen met zijn werk, waaronder in 2018 de World Press Photo in de categorie ‘Environment Stories’. Eerder bracht Het Scheepvaartmuseum zijn werk over de rijzende zeespiegel samen in de tentoonstelling Rising Tide.

Food for thought. Foto: Kadir van Lohuizen.

De tentoonstelling ‘Food for thought’ is van 3 november t/m 5 januari 2025 te zien in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Let op: De tentoonstelling bevat enkele beelden uit slachterijen die als schokkend kunnen worden ervaren.

Bron: Scheepvaartmuseum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.