Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Déjà vu: Ontdek de veranderende stad door de lens van Erik Klein Wolterink

26-04-2024 - 29-09-2024

In de hal van het Stadsarchief Amsterdam is van 26 april 2024 t/m 29 september 2024 de fototentoonstelling Déjà vu te zien, waarin fotograaf Erik Klein Wolterink de veranderende stad in beeld brengt door een plek op een archieffoto – vaak uit de collectie van het Stadsarchief – opnieuw vast te leggen.

Het archief komt tot leven

Met zijn beeldcolumn in Het Parool bereikt Klein Wolterink wekelijks zo’n 100.000 lezers, waarbij hij hen een kijkje geeft in de geschiedenis van de stad. De fotograaf doorkruist de stad op zoek naar unieke beelden en de verhalen hierachter. Uit de archieven kiest hij foto’s die verrassen en zijn nieuwsgierigheid prikkelen. Geijkte foto’s of clichébeelden laat hij links liggen. De combinatie van oude en nieuwe foto’s nodigt uit tot het ontdekken van verschillen en overeenkomsten, waardoor veranderingen in Amsterdam zichtbaar worden. Klein Wolterinks project toont de geschiedenis van de stad, maar ook de rijke geschiedenis van de stadsfotografie. De tentoonstelling laat je voortaan met een andere blik door de stad bewegen en brengt het archief tot leven.

Vervaardiger onbekend, Schuilkelder op het Smaragdplein, 1941, Stadsarchief Amsterdam

Erik Klein Wolterink, Smaragdplein, 2022

Verhalen om te ontdekken

Déjà vu gaat over plek en tijd. Een plek in en om de stad wordt vastgelegd, gebaseerd op een momentopname uit het verleden. Ontdek bijvoorbeeld de kortste snelweg van Nederland, vroeger een drukke autoweg op het Museumplein. Of neem het Diemerpark, nu een gebied om vogels en planten te ontdekken, maar ooit een vuilstortplaats die de biodiversiteit van de omgeving ernstig bedreigde. Amsterdam blijft zichzelf vernieuwen, met nieuwe gebouwen en verdwijnende structuren, evoluerende groene ruimtes en talloze verhalen om te ontdekken – als je maar goed kijkt.

Jan Peeterse, Panorama Museumplein vanaf het Rijksmuseum richting Concertgebouw, 1960, Stadsarchief Amsterdam.

Erik Klein Wolterink, Smaragdplein, 2022

Interactie en reflectie: workshops fotografie

De tentoonstelling biedt ook ruimte voor interactie en reflectie. Bezoekers worden aangemoedigd om zelf de stad in te gaan en veranderingen in de stad vast te leggen. Welke plekken kiezen zij? De beeldbank van het Stadsarchief is een rijke visuele bron. Bij de tentoonstelling biedt het Stadsarchief stadsfotografiecursussen aan, geleid door lokale fotografen. De deelnemers leren meer over het maken van een Déjà vu-foto. Vier studenten volgden al het voorbeeld van Erik Klein Wolterink. Ook hun keuzes zijn deel van deze tentoonstelling.

Fotowedstrijd

Via een fotowedstrijd maken ook bezoekers kans om deel uit te maken van de tentoonstelling. Twee wanden zijn gereserveerd voor nieuwe bijdragen. Bezoekers kunnen hun eigen Déjà Vu-foto’s inzenden. De beste worden toegevoegd aan de tentoonstelling in het Stadsarchief.

De spelregels zijn als volgt:

  • Historische foto’s dienen uit de beeldbank van het Stadsarchief afkomstig te zijn.
  • De foto’s moeten in de (huidige) gemeente Amsterdam gemaakt zijn.
  • Foto’s moeten liggend worden aangeleverd.
  • Tijdens de tentoonstelling wordt op een aantal momenten twee winnaars geselecteerd die tijdelijk met hun foto in de tentoonstelling komen te hangen.
  • Iedereen mag meedoen, zowel professionals of beginnende fotografen en creatievelingen. Winnaars worden gekozen op basis van hun geslaagde foto en bijbehorende (persoonlijke) verhaal. Vrije interpretaties van Eriks werkwijze worden aangemoedigd

 

Erik Klein Wolterink (1965) is autonoom documentair fotograaf en gevestigd in Amsterdam. Hij studeerde in 2007 af aan kunstacademie Sint Joost, richting fotografie. In 2011 exposeerde hij in het Stadsarchief met zijn serie Kitchen Portraits. Daarbij gaven zijn fotomontages een blik in allerlei keukenkastjes van Amsterdammers met diverse culturele achtergronden.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.