De baksteen is een eeuwenoud bouwmateriaal dat vandaag de dag nog steeds heel populair is. De architecten van de Amsterdamse School, zoals Michel de Klerk en Piet Kramer, waren gefascineerd door de ongekende mogelijkheden om met baksteen fantasierijke gebouwen te ontwerpen. Zij vonden een geheel eigen manier om de uitdrukkingskracht van baksteen te laten zien. Het woningbouwcomplex De Dageraad waar het museum in gevestigd is is daar een prachtig voorbeeld van.
In deze tentoonstelling volgen we het verhaal van de baksteen: van klei tot kunstwerk. De reis van de baksteen begint in het gebied waar de klei gewonnen wordt. De kleur en het formaat zijn hiervan afhankelijk en hebben vervolgens weer veel invloed op het eindresultaat van het bouwwerk. Ook de baktechniek, de mortel en de metselverbanden zorgen voor bijzondere uitkomsten met een geheel eigen karakter. Welke keuzes de Amsterdamse School architecten hierin maakten wordt verteld in deze tentoonstelling.
Bijzonder is dat de baksteen door de Amsterdamse School architecten niet enkel werd gebruikt om bouwwerken mee te maken, maar ook echte kunstwerken. Deze sculpturen waren vaak een onderdeel van een gebouw. Later laten andere kunstenaars zich hierdoor inspireren en ook vandaag de dag zien we nog steeds bakstenen kunstwerken. In deze tentoonstelling kom je meer te weten over de geschiedenis van de baksteen, de verschillende technieken en metselverbanden en het gebruik van de baksteen in onder andere De Dageraad. De tentoonstelling is tot en met 17 november 2024 te zien in Museum De Dageraad.
Over Museum De Dageraad
Achter de golvende gevel van Amsterdamse School Museum De Dageraad, onderdeel van Museum Het Schip, vindt u informatie over de kunst en architectuur van de Amsterdamse School. Het museum voert nog altijd de naam die het gebouw oorspronkelijk meekreeg. Deze locatie richt zich specifiek op het beroemde Plan Zuid, dat begin vorige eeuw ontworpen is door architect H.P. Berlage.
Bron: Museum Het Schip
Vul deze informatie aan of geef een reactie.