Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

400 Years New Amsterdam

30-03-2024 - 10-11-2024

In 1624 namen Nederlanders de zuidpunt van Manhattan in bezit en stichtten er een fort en nederzetting: Nieuw-Amsterdam. In de eeuwen daarna zou dit uitgroeien tot New York. Nu, vierhonderd jaar later, slaat het Amsterdam Museum de handen ineen met het Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van Lenape-gemeenschappen – de oorspronkelijke bewoners van het gebied, door hen Lenapehoking genoemd. Samen maken zij een tentoonstelling over deze historische gebeurtenis en de veertig jaar Nederlandse kolonisatie die erop volgde.

In deze tentoonstelling staat niet de blik van de kolonisator centraal, maar inheemse perspectieven op en ervaringen rond deze geschiedenis en de gevolgen ervan, die nog tot in het heden gevoeld worden.

Kunst in opdracht

In aanloop naar de tentoonstelling krijgen inheemse makers kunstopdrachten, die in beide musea te zien zullen zijn. Samen reflecteren zij op de gedeelde geschiedenis van Amsterdam en New York. Daarnaast geeft het Amsterdam Museum enkele makers, grotendeels uit Lenape-gemeenschappen, de opdracht te reflecteren op de 350 jaar na het zwaartepunt van de Nederlandse invasie, om te laten zien hoe deze geschiedenis in Amsterdam vandaag de dag nog steeds merkbaar is, ook aan de andere kant van de oceaan.

Internationale samenwerking

In de tentoonstelling 400 Years New Amsterdam (werktitel) werken het Amsterdam Museum en het Museum of the City of New York samen met het American Indian Community House. Met deze overzeese samenwerking benadrukken deze instituten de trans-Atlantische aard van deze geschiedenis. De geschiedschrijving van de Nederlandse kolonisatie van Manhattan is ongebalanceerd. Het perspectief van het Lenape-volk is tot nu toe structureel uit het zicht gebleven en – buiten hun eigen gemeenschap – nagenoeg onverteld gebleven. Het doel is om de internationale dialoog over de doorlopende impact van het Nederlandse kolonialisme op inheemse gemeenschappen te bevorderen.

Historisch en hedendaags

De tentoonstellingen bevatten zowel historische context en collectie als werk in opdracht aan hedendaagse makers. Ook wordt op beide locaties een rijk onderwijs- en publieksprogramma georganiseerd, waaronder een gezamenlijk symposium, dat in het voorjaar van 2024 plaatsvindt. Verder is in het najaar van 2023 een onderzoeksreis voor indigenous representatives naar Amsterdam georganiseerd. Het doel van die reis reikte verder dan alleen kennismaking met het Amsterdam Museum en andere museale en culturele instellingen, zoals het Stadsarchief, Nationaal Archief en The Black Archives. Er waren ook bezoeken aan inheemse organisaties en gemeenschappen in de stad en ontvangsten door vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid.

Looptijd

De tentoonstelling 400 Years New Amsterdam (werktitel) in het Amsterdam Museum vindt plaats van 30 maart tot en met 10 november 2024. In New York is de tentoonstelling in 2026 te zien.

Meer informatie over tickets en bezoek is te vinden op de website van het Amsterdam Museum.

Kaart van gebied rond huidige New York met namen en dorpen van inheemse volkeren, 1614. Bron: Den Haag, Nationaal Archief, via het Amsterdam Museum.

Bron: Amsterdam Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.