Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

2000 jaar geschiedenis in Haarlemmermeerpolder

20-03-2024 - 20-05-2024

Ontdek de verborgen schatten van Haarlemmermeer! Kom langs bij het Historisch Museum en duik in de rijke geschiedenis van onze polder. Laat je verrassen door de bodemvondsten die ons verleden tot leven brengen. Van de Romeinse tijd tot de middeleeuwen en nog verder terug! De tentoonstelling “2000 jaar geschiedenis in Haarlemmermeerpolder” is tot 20 mei 2024 te bezoeken!

Haarlemmermeer is ouder dan men denkt. Waar de polder nu ligt was 9000 jaar geleden een wadden- en kweldergebied. Vanaf 3000 voor Chr. werd de invloed van de zee minder en ontstond een kustgordel met strandwallen. Achter de kustgordel vond veengroei plaats waardoor het grootste deel van de tegenwoordige Haarlemmermeerpolder met zo’n vier meter veen werd bedekt. Dat er hier toen al mensen, Neanderthalers of voorlopers van de Homo Sapiens, woonden weten wij door de vondst van een bijl van vuursteen bij het vroegere eiland Abbenes.

Vondsten door eeuwen heen

Het Romeinse leger werd omstreeks 40 na Chr. actief in het veengebied van de Rijnmonding. Geschiedschrijver Tacitus beschreef aan het eind van de eerste eeuw onder meer de Friezen als bewoners in onze kusststreken. Dat er contacten waren tussen Friezen en Romeinen blijkt uit de grootste vondst van Romeinse munten in Nederland. In 1920 vond boer De Krijger bij Abbenes 12.389 munten kleingeld uit de vierde eeuw. Landbouwer Van Wieringen vond jaren later scherven en een munt uit de Romeinse tijd tijdens het ploegen van zijn land. Dit stuk land, kavel N16 achter boerderij uit 1870, toen ‘Flink Land’ en nu ‘Volharding Loont’ genoemd, ligt aan de IJweg 1301. Het kavel ligt aan de westzijde van de IJweg, ten noordoosten van Nieuw-Vennep, waar voorheen het land van Beinsdorp lag.

Het eiland van Beinsdorp, kaart Hoogheemraadschap van Rijnland uit 1625 gemaakt door Steven Pieterszoon van Brouckhuijzen. Beeld via Historisch Museum Haarlemmermeer.

Elders in Haarlemmermeer zijn enkele potten uit de Karolingische tijd, ca. 750-900, gevonden toen het gebied vooral gebruikt werd voor het weiden van schapen, visserij, jacht en het verzamelen van hout en riet. Uit de periode daarna, de 10e-12e eeuw, zijn vlak na de drooglegging van de Haarlemmermeer meerdere potten en scherven gevonden.

Links een groen glazen wijnfles uit 1875-1925. Rechts een steengoed drinkkan uit Siegberg (Duitsland) uit 1300-1325. Beiden gevonden op het voormalig land van Beinsdorp. Beeld via Historisch Museum Haarlemmermeer.

Scherf van steengoedkan uit Keulen of Frecaen uit ca. 1530-1575. Beeld via Historisch Museum Haarlemmermeer.

Historisch Museum Haarlemmermeer

Het Historisch Museum Haarlemmermeer is in maart op woensdag, zaterdag en zondag open van 13.00 uur tot 17.00 uur en vanaf 1 april van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Het museum is te vinden aan de Bosweg 17 naast het Courtyard Marriott Hotel in Hoofddorp. Voor meer informatie www.haarlemmermeermuseum.nl.

Bron: Historiscsh Museum Haarlemmermeer

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.