Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Noord-Hollands vermaak voor koude dagen

Het regent vaker, het wordt sneller donker en de bomen verliezen hun bladeren: de herfst is in volle gang. Als het kouder wordt kan het verleidelijk klinken om de buitenlucht te verruilen voor een plekje bij de verwarming of de open haard. Toch schuilt er achter menig Noord-Hollandse gevel genoeg vermakelijks, zinnenprikkelends en hartverwarmends. De volgende zeven activiteiten slepen je zo door de koude dagen heen.

Musea

Alleen al Amsterdam biedt haar inwoners en bezoekers meer dan vele musea, maar ook buiten de hoofdstad zijn er veel te vinden. Als je het Van Gogh, het Stedelijk of de Hermitage al kunt dromen kun je een bezoekje wagen aan het Frans Hals Museum in Haarlem, het Beeld en Geluid in Hilversum of het Stedelijk Museum Alkmaar. Er is keuze genoeg! In musea is veel meer te doen dan alleen naar kunst kijken. Zo kun je in Teylers Museum deelnemen aan verschillende interessante lezingen en zijn er vele activiteiten, heeft het Amsterdam Museum een fijn museumcafé met een uitgebreide kaart en kun je goed shoppen in de museumwinkel van het Singer Museum in Laren.

Wind en regen, drie vrouwen op een brug (1886- 1895); George Hendrik Breitner Beeld: RKD

‘De Hallen’ in Amsterdam

Vroeger rustten hier de elektrische tramwagons van het Amsterdams Openbaar Vervoer, vandaag de dag kun je als cultuurliefhebber je hart ophalen in de voormalige tramremise. Op deze bruisende hotspot, vlakbij de Kinkerstraat in Amsterdam-West kun je je de hele dag vermaken terwijl de regen op de ramen tikt. Je kunt er dineren, naar de bibliotheek, de bioscoop, de kunstuitleen en zelfs overnachten als je niet meer naar huis wil. Of als het nog steeds regent.

De Hallen Amsterdam. Beeld: Franklin Heijnen via Flickr

Archeologiecentrum Huis van Hilde

Nooit eerder werd de archeologische geschiedenis van Noord-Holland tentoongesteld, tot Huis van Hilde in 2014 werd geopend. In het archeologiecentrum leer je alles over archeologie en de bewonersgeschiedenis van Noord-Holland. Je staat er oog in oog met veertien uitzonderlijke mensfiguren uit verschillende perioden van de geschiedenis. Hun skeletten zijn opgegraven en met behulp van forensische technieken zijn hun gezichten gereconstrueerd en hun kleding nagemaakt. Samen met meer dan duizend vondsten uit de prehistorie tot aan de Nieuwe Tijd wordt de archeologische rijkdom van Noord-Holland prachtig weergegeven. Een prima bestemming dus voor een regenachtige zaterdagmiddag.

Vaste tentoonstelling in Huis van Hilde

Het Rijks

Hoewel het Rijksmuseum ook een museum is, en geschaard zou kunnen worden onder de bovenstaande categorie, verdient het toch een aparte vermelding. Als je je ergens een hele dag wil vermaken zonder ook maar een moment last te hebben van het weer, ben je bij het Rijksmuseum aan het juiste adres. De eindeloze collectie is bijna niet in één dag te bevatten, en als je je ogen wat rust wilt geven, kun je altijd nog je smaakpapillen prikkelen in het café of het restaurant waar het museum onderdak aan biedt. Ook kun je je verschansen in de prachtige bibliotheek van het museum, die vaak door mensen wordt overgeslagen, maar waar rustig kunt zitten.

Rijksmuseum, Amsterdam. Beeld: Wikimedia Commons

Naar de bioscoop

Noord-Holland heeft vele bioscopen, maar in sommige theaters lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Een voorbeeld is bioscoop The Movies. Wie zich tijdens het filmkijken even terug wil wanen in vervlogen tijden, is in deze bioscoop aan de rand van de Jordaan aan het juiste adres. Het filmhuis is de oudste nog in gebruik zijnde bioscoop van Amsterdam. Door het art deco-interieur wordt The Movies ook wel eens “Klein Tuschinski” genoemd. Ook het grote, echte Pathé Tuschinski is alleen al vanwege het schitterende uiterlijk de moeite van het bezoeken waard.

Bioscoop The Movies. Beeld: Wikimedia Commons

Marinebasis Willemsoord

Ooit werden er vele marineschepen onderhouden en lag er een complete oorlogsvloot. Vandaag de dag is Willemsoord, de oude scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine in Den Helder, een open stadsdeel en behoort het tot het cultureel erfgoed van de stad. Op de oude werf vind je naast het Marinemuseum en het Nationaal Reddingsmuseum verschillende restaurants, een theater, een bowlingbaan en meer amusement.

Het Stoommachinegebouw cq Pompgebouw cq Graanpakhuis, Willemsoord te Den Helder. Beeld: Wikimedia Commons

Virtual reality ‘Kaap Varen’

Storm en regen ervaren zonder alle ongemakken en vanuit je luie stoel? Het kan tijdens de virtual reality ervaring ‘Kaap Varen’ in het Westfries Museum in Hoorn. Op 29 januari 1616 ontdekten Jacob le Maire en Willem Corneliszoon Schouten Kaap Hoorn tijdens de zoektocht naar een vrije doorgang naar het Verre Oosten. Deze nieuwe doorgang was nodig, omdat het reizen langs Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika en de Straat van Magellaan was voorbehouden aan de schepen van de VOC. De reis van Le Maire en Schouten bracht hen in gevaarlijke omstandigheden: rond Kaap Hoorn stormt het gemiddeld 200 dagen per jaar, waarbij golven van 8 meter geen uitzondering zijn… Kortom, zij werden nat, maar jij blijft gewoon droog.

De schepen de Eendracht en de Hoorn bij het vertrek uit Hoorn. Beeld: Wikimedia Commons

Publicatiedatum: 24/11/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.