Lange Jaap

Voor de scheepvaart worden er aan het eind van de 19e eeuw langs de Noord-Hollandse kust nieuwe wachtposten en vuurtorens gebouwd, waaronder in 1878 de Lange Jaap. De gietijzeren vuurtoren, een ontwerp van Quirinus Harder, moet de veiligheid van de schepen ter hoogte van het Texelse Gat waarborgen. De bijnaam ‘Lange Jaap’ krijgt de toren al snel vanwege zijn typische (16-kantige) vorm en lengte. Met zijn 63,45 meter lengte is de rode vuurtoren niet alleen een baken voor zeelieden maar ook voor bewoners van Den Helder en omgeving. Bijna honderd jaar lang is deze vuurtoren de hoogste van Nederland. Sinds 1974 is de toen nieuwgebouwde toren op de Maasvlakte hoger.

oorlogstijd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft de vuurtoren gespaard. Het licht wordt door de Duitsers vernield, waarna de vuurtoren vijf jaar buiten gebruik blijft. De buitenkant van de toren wordt in camouflagekleuren geschilderd. Na de oorlog wordt een noodverlichting geplaatst die in 1949 wordt vervangen door een schitterlicht, met vier schitteringen in twintig seconden. Ook krijgt de toren zijn oorspronkelijke rode kleur terug. De onbemande toren is tot op heden in gebruik. Sinds 1988 is de Lange Jaap Rijksmonument.

284 treden

Veel bezoekers hebben de 284 traptreden van de toren beklommen om van het uitzicht te genieten. Scheurtjes in de gietijzeren vloeren hebben ertoe geleid dat de vuurtoren sinds 1998 voor het publiek gesloten is.

inspiratie

Menig Helderse dichter is door de Lange Jaap geïnspireerd, zo ook G.H. van Heusden die in 1960 het ‘Lied van de Vuurtoren’ dichtte: Zie hoe helle stralen Langs de sterrenhemel dwalen, De lichte armen reiken Over stad, land en zee. In het nachtelijk duister<br> Straalt Lange Jaap in luister En seint de zeelui buiten hier is de veilige ree.

links

http://www.waddenwandelen/ http://www.regiocanons.nl/noord-holland/noordkop/dorus-rijkers https://onh.nl/#/verhalen/Lange_Jaap_altijd_licht_in_huis http://www.vuurtorens.net/
http://www.landschapnoordholland.nl

Waddenwandelen, 1200 km wandelmogelijkheden rondom het wad

Dit verhaal is geplaatst door Landschap Noord-Holland, ten behoeve van het wandelnetwerk “WADDENWANDELEN”. Waddenwandelen is het grootste wandelpadennetwerk in Nederland, Het ontsluit de mooiste cultuurlandschappen rond het Werelderfgoed Waddenzee. In Noord-Holland vindt u langs de route zgn. QR-codes waarmee u verhalen en filmpjes over de bijzonderheden van de route kunt bekijken.Dit verhaal maakt deel uit van de campagne Werelderfgoed.
Klik hier om terug te gaan naar het thema De Waddenzee.

Publicatiedatum: 17/06/2013