De Zaanse mosterdindustrie

In de loop van de 16e eeuw verschenen er op verschillende plaatsen langs de Zaan mosterdmolens waarin men met behulp van de windkracht op molenstenen het mosterdzaad fijnwreef. Enkele van die molens werken nog altijd.

Zaanse mosterd.

Mosterdmolen De Huisman

Heel lang is de Zaanstreek het centrum van de Nederlandse mosterdindustrie geweest en nog altijd wordt er overal in het land Zaanse mosterd verkocht. De grove Zaanse mosterd is eigenlijk de enige Nederlandse mosterd met een eigen karakter. Aan de Zaanse Schans is in de jaren zestig de mosterdmolen ′De Huisman′ geplaatst die moest wijken voor de stadsuitbreiding van Zaandam. In deze molen, die ook van binnen te bekijken is, wordt nog altijd mosterdzaad voor de bereiding van mosterd gemalen. De mosterd wordt bereid volgens een traditioneel, geheim, oudhollands recept en vormt de basis voor de bekende Zaanse mosterdsoep.

Mosterdmolen De Huisman, Zaanse Schans.Mosterdmolen De Huisman, Zaanse Schans.

Publicatiedatum: 12/01/2011