Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zuidschermer

De molenaars-opleiding toen en nu Het verhaal van de familie Bloothooft op poldermolen K Stolpverhaal uit Zuidschermer Zwarte Kerkje te Zuidschermer

De molenaars-opleiding toen en nu

Het is 14 januari 1634. De eerste zesendertig molens in de droogmakerij zijn gebouwd. Het polderbestuur van de Schermeer staat voor een probleem. Hoe kom je aan een goede molenaar? Ze hebben weliswaar een lijst met zesendertig namen, maar daar staan maar vijf echte molenaars op. De lijst vermeldt verder een schoenlapper, een schipper, een bode en een tuinman.

>

Het verhaal van de familie Bloothooft op poldermolen K

De familie Bloothooft is een echte molenaarsfamilie. Ze hebben generaties lang op poldermolen K in de Schermer gemalen. Deze molen behoort in 1634 tot de eerst gebouwde poldermolens, maar wordt in 1645 verplaatst binnen diezelfde polder omdat hij niet effectief blijkt.

>

Stolpverhaal uit Zuidschermer

Het Zwarte Kerkje in Zuidschermer is gebouwd als stolp maar is nooit anders dan een kerkgebouw en gemeenschapsruimte geweest. Op zoek naar een goedkoop model dorpskerk trokken Zuidschermernaren in de tweede helft van de 17e eeuw door de omgeving om een goed voorbeeld te vinden.

>

Zwarte Kerkje te Zuidschermer

Het ‘zwart’ in de naam van het stolpkerkje van Zuidschermer wordt regelmatig onjuist uitgelegd. Soms denken passanten dat het Zwarte Kerkje aan haar naam komt vanwege heksenverering of zwarte magie. Of dat het een kerk is met een zware geloofsovertuiging. ‘Het zal wel van de zwarte kousenkerk zijn.’ Maar de naam heeft een heel andere oorsprong en die begint bij de droogmakerij van de Schermer.

>