Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zuiderwoude

De duivel op het ijs kerk stond in de 11e eeuw al een tufstenen kerkje. In de 15e eeuw vormde het dorp samen met Zunderdorp de belangrijkste nederzetting in Waterla">Zuiderwoude: het oudste dorp van Waterland Aandammerbrug: het ontstaan van Waterland

De duivel op het ijs

Gerrit Jacob Boekenoogen (1868-1930) besloot in 1893 en 1894 een oproep te plaatsen in verschillende kranten. Als verzamelaar van oude volksverhalen vroeg hij of mensen hun lokale sprookjes en sagen naar hem wilde opsturen. Hij zal verrast hebben opgekeken van de honderden reacties. Vooral van arts Cornelis Bakker (1863-1933) uit Broek in Waterland ontving hij veel Noord-Hollandse volksverhalen, die op zijn beurt de verhalen verzamelde onder zijn patiënten. Een paar spannende volksverhalen spelen zich af in de ijskoude winter, waar twee schaatsers de duivel ontmoeten op het ijs. Lees en huiver…

>

Zuiderwoude: het oudste dorp van Waterland

Zuiderwoude is het oudste dorp van Waterland. Op de plaats van de huidige kerk stond in de 11e eeuw al een tufstenen kerkje. In de 15e eeuw vormde het dorp samen met Zunderdorp de belangrijkste nederzetting in Waterland. Inwoners richtten zich op de visserij en vooral op de koopvaardij. Vaarbindingen met de Zuiderzee via Monnickendam en het achterland via de verschillende Dieën (waterlopen) zorgden voor een goede bereikbaarheid over water. Kenmerkend voor Zuiderwoude is de compacte lintbebouwing in contrast met de openheid van het weidelandschap. Tot in de jaren zeventig woonden er voornamelijk boeren in het dorp. Tegenwoordig hebben de boerderijen aan de Dorpsstraat vooral een woonfunctie. 

>

Aandammerbrug: het ontstaan van Waterland

Meer Waterlands dan dit kun je het niet krijgen: staand op een ophaalbruggetje te midden van groene veenweiden zo ver het oog reikt. Wuivend riet langs de oevers van een stil waterloopje. De ophaalbrug verbindt de Poppendammergouw met de Aandammergouw.

>