Sint Maarten

Westfriese Omringdijk naar Eenigenburg rijdt, zal iets bijzonders opvallen. Bij de scherpe knik in de dijk rijst een hoge nieuwgebouwde toren op uit het lage West-Friese ">’t Huys te Nuwendore bij Krabbendam Een korte rondwandeling bij het Huis ten Nuwendoren

’t Huys te Nuwendore bij Krabbendam

Wie bij Krabbendam over de Westfriese Omringdijk naar Eenigenburg rijdt, zal iets bijzonders opvallen. Bij de scherpe knik in de dijk rijst een hoge nieuwgebouwde toren op uit het lage West-Friese land. Precies op die plek stond in de dertiende eeuw de dwangburcht ’t Huys te Nuwendore (Nieuwendoorn). De provincie Noord-Holland liet een deel van het kasteel herbouwen. Het terrein is te bezoeken en de toren te beklimmen – hier waant men zich even de kasteelheer die het landschap overziet.

>

Met een voederbiet langs de deur op Stroe

De Wieringer August Pruimboom (1931 – 2000) geeft met het volgende gedicht een verrassende inkijk in de betekenis van Sint Maarten voor de Wieringse kinderen in de jaren dertig. Een gedicht in Wierings dialect.

>

“11 november is de dag..”

Sint Maarten Sint Maarten Op 11 november trekken in heel Noord-Holland groepen kinderen langs de deuren met gekleurde lampionnen en op school geleerde liedjes. Na een uit volle borst gezongen ’Elf november is de dag’ of verlegen gefluisterd ‘Sinte sinte maarten’ krijgen de kinderen wat lekkers toegestopt en trekken naar de volgende deur. Het feest […]

>

Ontdekking van ’t Huys te Nuwendore

Uit de archieven was de naam allang duidelijk, maar tot 1948 wist niemand waar deze dwangburcht van graaf Floris V heeft gelegen. In het voorjaar van 1948 ploegde de landbouwer Biersteker over stenen die vlak onder het maaiveld lagen. Het puin bleek de restanten te zijn van één van de vijf dwangburchten die de Hollandse graaf aan het einde van de dertiende eeuw nabij de Westfriese Omringdijk liet bouwen. De dwangburchten lagen op strategische plekken en waren bedoeld om het West-Friese volk te overheersen en belangrijke toegangswegen te controleren.

>

’t Huys te Nuwendore

Wie bij Krabbendam over de Westfriese Zeedijk naar Eenigenburg rijdt, zal een paar dingen opvallen. Bij de scherpe knik in de dijk verrijst een hoge toren op uit het lage West-Friese land. Deze toren staat op de plaats van de dertiende-eeuwse toren die deel uitmaakt van de dwangburcht van graaf Floris V met de naam ’t Huys te Nuwendore. Provincie Noord-Holland liet een deel van het kasteel weer opbouwen, waardoor het iets van zijn grandeur terugkreeg. Het terrein is nu te bezoeken en de toren te beklimmen. Zo kan het landschap vanaf dit punt na eeuwen weer overzien worden.

>

Heilzaam water in de Adelbertusbron in Eenigenburg

Ergens onder de terp van de Nederlands Hervormde Kerk in Eenigenburg stroomt de Sint-Adelbertusbron. Althans, volgens wijlen historicus Wim Klaas van Schoneveld uit Eenigenburg. Aan deze bron wordt dezelfde werking toegeschreven als aan het heilzame water in Lourdes.

>