Sint Maarten

Een korte rondwandeling bij het Huys te Nuwendore ’t Huys te Nuwendore: verdwenen burcht van Floris V

Met een voederbiet langs de deur op Stroe

De Wieringer August Pruimboom (1931 – 2000) geeft met het volgende gedicht een verrassende inkijk in de betekenis van Sint Maarten voor de Wieringse kinderen in de jaren dertig. Een gedicht in Wierings dialect.

>

“11 november is de dag..”

Sint Maarten Sint Maarten Op 11 november trekken in heel Noord-Holland groepen kinderen langs de deuren met gekleurde lampionnen en op school geleerde liedjes. Na een uit volle borst gezongen ’Elf november is de dag’ of verlegen gefluisterd ‘Sinte sinte maarten’ krijgen de kinderen wat lekkers toegestopt en trekken naar de volgende deur. Het feest […]

>

’t Huys te Nuwendore: verdwenen burcht van Floris V

Wie bij Krabbendam over de Westfriese Zeedijk naar Eenigenburg rijdt, zal een paar dingen opvallen. Bij de scherpe knik in de dijk verrijst een hoge toren op uit het lage West-Friese land. Deze toren staat op de plaats van de dertiende-eeuwse toren die deel uitmaakt van de dwangburcht van graaf Floris V met de naam ’t Huys te Nuwendore. Provincie Noord-Holland liet een deel van het kasteel weer opbouwen, waardoor het iets van zijn grandeur terugkreeg. Het terrein is nu te bezoeken en de toren te beklimmen. Zo kan het landschap vanaf dit punt na eeuwen weer overzien worden.

>