Schardam

Winter ’81-’82 Schardam De kerk van Schardam Hoorn en zijn eenhoorn Goede dijkenbouwers zijn nog geen bruggenbouwers

Winter ’81-’82 Schardam

Dit schilderij in gemengde techniek is van de hand van Ariën van Waterland uit Edam. We hebben te maken met een kunstenares met een grote liefde voor het Noord-Hollandse landschap. Dat schemert duidelijk in dit gezicht op het dijkdorpje Schardam bij Oosthuizen door.

>

De kerk van Schardam

In 1968 werd de laatste dienst in de kerk van Schardam gehouden. Door het sterk afgenomen aantal kerkgangers moest de kerk sluiten. Na een aantal jaren leegstand werd het kerkje in 1973 gekocht door het kunstenaarsechtpaar Wilma en Hans Mantje om er te wonen en te werken. Zij gebruiken het voormalig godshuis nog steeds als woon- en atelierruimte.

>

Hoorn en zijn eenhoorn

Er is geen stad ter wereld die zo’n rijke historische band met de eenhoorn heeft als Hoorn. Al eeuwenlang is dit mythische dier de houder van het wapenschild van de stad, waarop een rode hoorn staat afgebeeld. Maar veel meer dan deze hoorn, is de eenhoorn in de loop der tijd hét symbool van de stad geworden.

>

Goede dijkenbouwers zijn nog geen bruggenbouwers

Er staat een handjevol mensen op de IJsselmeerdijk. Ze luisteren aandachtig naar een toespraak. Onder hen is de tienjarige Frank Vlaar, maar hoe langer de toespraak duurt hoe meer afgeleid hij raakt. Hij had helemaal geen zin om op die koude winderige dijk te staan, maar hij moest van zijn vader. Deze staat geïnteresseerd te luisteren en merkt niet dat de gure novemberwind af en toe de vlag die over het monument gedrapeerd is op laat bollen. Frank maakt er een spelletje van om elke keer dat de vlag omhoog geblazen wordt, een glimp van het monument op te vangen. Zo hoeft hij tenminste niet naar die saaie man in dat zwarte pak te luisteren.

>
NL | EN