Santpoort-Noord

Duin en Kruidberg

Duin en Kruidberg

Aan de rand van het uitgestrekte bos- en duingebied van Zuid-Kennemerland ligt Landgoed Duin & Kruidberg. Op twee samenvoegde zeventiende-eeuwse buitenplaatsen werd in 1907-1909 een groot nieuw landhuis in Hollandse neorenaissancestijl gebouwd. De tuin werd ingericht met een geometrisch deel bij het huis en landschappelijk park. Tegenwoordig is Duin en Kruidberg in gebruikt als luxe conferentieoord en hotel.

>

Landgoed Duin en Kruidberg

Het landgoed Duin en Kruidberg, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten, kent een geschiedenis van splitsing en samenvoeging. De dubbele naam dateert van het begin van de twintigste eeuw en is een combinatie van namen van de oude hofsteden Duin en Berg en De Kruidberg.

>

Begraafplaats De Biezen in Santpoort-Noord

Begraafplaats De Biezen is in 1873 ontworpen in Engelse Landschapsstijl door de landschapsarchitectenassociatie van J.D. Zocher jr. en L.P. Zocher. De begraafplaats diende ter vervanging van de voormalige begraafplaats bij de Engelmunduskerk in Velsen. Het smeedijzeren hek bij de toegang is ontworpen door D.E.L van den Arend.  

De doodgraverswoning op het begrafenisterrein is in 1906 gebouwd door de gemeenteopzichter C. Kramer.  

De parkaanleg bestaat ruwweg uit twee delen: een deel uit 1874 ten noorden van de waterpartij en een deel ten zuiden daarvan.  

Adres: Kweekerslaan 21, Santpoort-Noord

>