Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hoogkarspel

Steentijd: de eerste boeren in Noord-Holland Bijzondere (bij)namen: West-Friesland Watertoren Hoogkarspel: een kloek bouwwerk Keizer Napoleon in Hoogkarspel

Steentijd: de eerste boeren in Noord-Holland

De eerste boeren die zich in de Nieuwe Steentijd in Noord-Holland vestigden, kwamen terecht in een drassig landschap dat permanent onder invloed stond van de getijden. Op de strandwallen van Kennemerland en de kreekoevers van West-Friesland wisten ze akkers aan te leggen en met succes gewassen zoals emmertarwe en gerst te verbouwen, waardoor de leefwijze van de mens voorgoed zou veranderen.

>

Bijzondere (bij)namen: West-Friesland

Noord-Holland kent veel plaatsen met bijzondere namen. Van sommige is de oorsprong snel vast te stellen, bij andere is het nodig om wat dieper te graven in het verleden. In deze serie verhalen onderzoeken we elke maand een andere regio van onze provincie, om achter de herkomst van de lokale plaatsnamen én bijnamen van de inwoners te komen. Deze maand: West-Friesland.

>

Watertoren Hoogkarspel: een kloek bouwwerk

Een kans om niet te laten lopen. Toen eind 1996 de watertoren in de verkoop kwam stroomden de inwoners van Hoogkarspel en de Streek massaal toe voor een kijkje in ‘hun’ toren. Sinds zijn verrijzen in 1931 is de toren een baken voor heel oostelijk West-Friesland – zichtbaar van ver in de zeekleipolders.

>

Keizer Napoleon in Hoogkarspel

In 1811 komt keizer Napoleon op doorreis door ons gebied. Op 5 september krijgen de gemeentes een brief met de aankondiging daarvan en wordt aan alle maires (burgemeesters) een zorgvuldige voorbereiding gevraagd. Onder de brief een PS: “Gij zult wel zorgen dat u van een behoorlijke Costume voorzien zijt”.

>