Camperduin

Strandgedoe in Camperduin Strandvonder Willem de Rover De Harger- en Pettemerpolder

Strandgedoe in Camperduin

Zo’n honderd jaar geleden kwam ook het toerisme bij Schoorl op gang. Twee strandexploitanten gingen tussen 1930 en 1950 met elkaar de strijd om de toerist aan. Twee identieke paviljoens en tientallen badhokjes verschenen bij Camperduin aan het strand en op het duin. Het strandgedoe kwam in een stroomversnelling.

>

Strandvonder Willem de Rover

Hij heeft het mooiste beroep van de wereld, vindt strandvonder Willem de Rover uit Camperduin. Wanneer in een storm een schip een deel van de lading verliest is hij een van de eersten die op de hoogte worden gesteld. Niet dat hij dan gelijk in zijn gele Toyota pickup naar het strand snelt. Met zijn dertig jaar ervaring weet De Rover dat het altijd een paar dagen duurt voordat de verloren gegane lading aanspoelt aan de kust.

>

De Harger- en Pettemerpolder

Ruud Luntz ziet eruit zoals je een boswachter voorstelt. Een blozend, rond gezicht, een baard en een blik die niets ontgaat. We kijken vanaf de Hondsbossche Zeewering uit over de Harger- en Pettemerpolder, een eeuwenoude polder met een kavelpatroon dat nog dateert uit de Middeleeuwen.

>
NL | EN