Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bergen aan Zee

Oorlog aan de Herenweg: drakentanden en tankversperringen Met Jan Feith aan zee (1933) Een modernist in Bergen Villa Russenduin: Zomerverblijf van August J. Janssen Het Zeehuis te Bergen

Oorlog aan de Herenweg: drakentanden en tankversperringen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Noordzeekust een belangrijke schakel in de Atlantikwall. Dat was een keten van Duitse verdedigingswerken langs de West-Europese kust, bedoeld om een invasie vanuit zee te voorkomen. In de Noord-Hollandse kustplaatsjes werd een lang lint van bunkers, kanonnen en mijnenvelden opgetrokken. Zo ook in Egmond, Bergen en Camperduin, die van oudsher met elkaar verbonden zijn door de Herenweg.

>

Met Jan Feith aan zee (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘In den zeewind langs onze Noordzee-kust’.

>

Een modernist in Bergen

Kunstenaar Gerrit Willem van Bladeren (1873-1935) maakte landschappen, stillevens en reisimpressies die licht van kleur waren. Zijn werk was zeer geliefd en hij kon er destijds meer voor vragen dan Piet Mondriaan. Het Stedelijk Museum Alkmaar wijdt een overzichtstentoonstelling aan hem.

>

Villa Russenduin: Zomerverblijf van August J. Janssen

Villa Russenduin, dat nu als hotel dienst doet, is een markant bakstenen gebouw met een uitkijktoren. Het huis werd in 1916 gebouwd door het bekende architectenbureau Gebrs. Van Gendt als zomerverblijf voor AugustJ. Janssen, een schatrijke Amsterdammer. Het ontwerp, in een gematigde Amsterdamse-Schoolstijl, omvatte ook bijgebouwen en stallen. De riante woning telde maar liefst vijf badkamers en aan de interieurafwerking werd de grootste zorg besteed. Op veel plaatsen in het gebouw zijn houtsnijwerk, glas-in-lood en tegels te zien die nu nog getuigen van het grote vakmanschap waarmee de oorspronkelijke inrichting tot stand is gekomen. Janssen, firmant van de Deli-Maatschappij, heeft zijn schepping wel af gezien maar hij heeft er nooit gewoond, een paar weken na de oplevering stierf hij.

>

Het Zeehuis te Bergen

In 1908 verrees in opdracht van de directie van het Amsterdamse Burgerweeshuis in het prachtige duingebied bij Bergen aan Zee een herstellingsoord voor ziekelijke weeskinderen, ‘Het Zeehuis’ genaamd. Één jaar eerder had het weeshuisbestuur tot de bouw ervan besloten. De opdracht ging naar architect P. Heyn, bekend van het logegebouw van de Vrijmetselaars in de Vondelstraat in Amsterdam. In Bergen ontwierp hij een groot bakstenen gebouw met een rood pannendak, in een overgangstijl tussen traditionalisme en modernisme in de trant van Berlage. Afmetingen en materiaalgebruik maken dat het gebouw er een beetje ‘stads’ uitziet.

>