Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Beets

Levend erfgoed: de Noord-Hollandse melkkoe Gemaal Beetskoog warm kloppend polderhart De kerk van Beets Het Kerkenpad van Beets naar Oudendijk

Levend erfgoed: de Noord-Hollandse melkkoe

De zwart-witte koe die in de wei in Nederland staat is de ‘Holstein-Friesian’: dit zijn echte melkkoeien. Er zijn echter heel veel verschillende koeienrassen in Nederland, waaronder oudhollandse rassen zoals ‘Lakenvelders’ en ‘Verbeterd Roodbont’. In Noord-Holland zijn nog veel melkveehouderijen te vinden. Steeds meer van deze boerderijen organiseren activiteiten voor publiek. Want naast de koeien te melken, kan je ze tegenwoordig ook knuffelen of zien ‘dansen’.

>

Gemaal Beetskoog warm kloppend polderhart

Als je aan komt lopen hoor je al het gestage bonken. En binnen dreunt iedere slag in je binnenste door. Het gaat om de ploffen van de maar liefst 6600 kilo zware dieselmotor van het gemaal Beetskoog. Je kan de klappen van de grote motor gemakkelijk tellen. Hier klopt duidelijk het hart van de polder!

>

De kerk van Beets

Het Beetser kerkje is een goed voorbeeld van hergebruik, zelfs van heel vroege datum. Misschien al eerder, maar zeker vanaf de vroege achttiende eeuw deed het gebouw ook dienst als schooltje en raadzaal. Het koor was destijds door een verdiepingsvloer opgedeeld in twee ruimten: beneden werd aan de dorpskinderen les gegeven, boven was de raadzaal waar de dorpsraad bijeenkwam. Nadat het schooltje eind negentiende eeuw naar een nieuw schoolgebouw tegenover de kerk was verhuisd, werd de ruimte gebruikt als gymnastieklokaal. Nu bevindt zich hier de consistoriekamer en wordt er niet meer gesport in de kerk. De kerk is in 1982 door de hervormde gemeente Zeevang overgedragen aan de Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK) en de raadzaal in 2009 door de (burgerlijke) gemeente aan dezelfde stichting.

>

Het Kerkenpad van Beets naar Oudendijk

Eeuwenlang liep er een kerkenpad tussen de kerkjes van Oudendijk en Beets. Op een zeventiende-eeuwse kaart die in opdracht was vervaardigd voor het Hoogheemraadschap is te zien dat het wandelpad door de polder Beetskoog vroeger anders liep.

>