Badhoevedorp

Jacob Paulus Amersfoordt: visionair burgemeester Burgemeester Amersfoordt ontvangt hoge gasten Pionieren in de Haarlemmermeerpolder

Jacob Paulus Amersfoordt: visionair burgemeester

Amersfoordt werd op 13 augustus 1863 benoemd tot de tweede burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Hij was een visonair met vooruitstrevende ideeën, zoals een spoorwegverbinding en moderne landbouwmachines.

>

Burgemeester Amersfoordt ontvangt hoge gasten

Als één man een stempel op Haarlemmermeer heeft gedrukt dan is dat Jacob Paulus Amersfoordt (1817-1885). De Amsterdamse advocaat ontpopte zich als hereboer. Zijn boerderij werd een internationale bezienswaardigheid. En hij zette als burgemeester Hoofddorp op de kaart. Letterlijk, want tijdens zijn burgemeesterschap ging Kruisdorp in 1868 Hoofddorp heten. Een borstbeeld in Badhoevedorp herinnert aan de spraakmakende Haarlemmermeerder.

>

Pionieren in de Haarlemmermeerpolder

Aan de verschillende bouwstijlen van de oudste boerderijen in de Haarlemmermeerpolder kun je zien waar de eigenaren vandaan kwamen. Uit Zeeland, West-Friesland, Friesland, Zuid-Holland, Brabant, Overijssel of Groningen. De boerderijen illustreren de chaotische beginjaren van de polder. Het was ieder voor zich in die tijd.

>
NL | EN